SPORT — 15 iunie 2015 at 08:57

Stamelatos, parintele de la Manastirea talentelor

by

Unirea Manastirea isi va afla astazi adversarii de la turneul zonal destinat juniorilor A1. Elevii lui Gheorghe Stamelatos au trecut in prima faza a competitiei de Portul Constanta. Calificarea a fost obtinuta dupa executarea loviturilor de departajare. A fost 2-0 la Manastirea. Tot 2-0 a fost si pe Litoral, doar ca pentru gazde. Calarasenii au dat dovada de maturitate si au reusit sa nu se piarda cu firea in cel mai important moment al sezonului. Andrei Nastase, Mihai Dumitru, Ionut Dumitru, Madalin Nicolae, Valentin Marin si Mihai Nastase au inscris de la punctul cu var.
La Manastirea se mananca fotbal pe paine. E drept ca echipa de seniori nu este la nivelul la care traditia locului o impune. Dar se poate spune ca la Unirea se incearca un proiect sanatos. Sigur ca nu e perfect din moment ce nu exista cadeti, dar echipa antrenata de catre Gheorghe Stamelatos a reusit sa castige al doilea titlu consecutiv la juniori A1 fara prea mari emotii. Urmaritoarele s-au numit Ciocanesti si Chirnogi, formatii cu multe lacune.
Manastirea n-a mai avut darzenia de anul trecut, cand s-a luptat cu Independenta, in primavara nu a mai fost la fel de stralucitoare ca in turul campionatului, dar a reusit nu doar sa castige intrecerea judeteana, ci a trecut si de primul adversar mai tare ales de FRF. Asta pentru ca are experienta.
Intalnirea manastirenilor cu fotbalul nu poate fi considerata apatica niciodata. Publicul de acolo a fost mereu unul agresiv, dar in limitele sportivitatii. Nu s-a intamplat sa intre spectatorii in teren. Dar s-a transmis o rautate jucatorilor, care au vrut sa demonstreze ca la Manastirea este un adevarat infern pentru orice adversar. De aici si pana la a spune ca acolo este mai rau ca la Budesti a fost un singur pas.
Lucrurile incep sa se schimbe. Liga Tractoristilor este o competitie pe care Unirea o bifeaza doar pentru ca asa cere traditia locului. Miza este acum pe juniori. Etichtele puse in ultima vreme asociatiei sportive care in urma cu multi ani facea furori in cel de-al treilea esalon al fotbalului romanesc au reprezentat o provocare pentru localnici. A fost ca o infrangere din care cei responsabili au stiut ce sa invete. Sa reactionezi fata de adversitati este o calitate. Chiar in perioadele cele mai proaste, dai dovada de forta. A riposta face parte din existenta campionilor. Daca esti apatic in fata celor ce te ataca, poti sa fii sigur ca vor urma si altii care te vor calca in picioare.
Gheorghe Stamelatos este genul de tehnician discret. Si-a consumat tineretea jucand pentru Unirea Manastirea. Nu e nici Mourinho, nici Lippi sau Guardiola. E din aceeasi generatie cu Adrian Cristea, acum la Chirnogi. Are aceeasi scoala. Nu ii place sa epateze niciodata si e constient ca nu-si va face niciodata geanta ca sa antreneze prin alte zone. Dar unde o face acum si unde o va face si mai tarziu prefera sa munceasca la capacitate maxima si vrea sa vada acelasi lucru si de la elevii sai.
Asa cum orice mama crede soarele straluceste din fundul fiului sau, antrenorul celor de la Manastirea este de parere ca are acum in echipa 4-5 jucatori care vor putea evolua din toamna fara probleme in Liga a 3-a. Modelu si Oltenita se vor intrece in oferte in aceasta vara. Virgil Bogatu are cateva avantaje fata de rivalul sau, Jose Valeriu Petrescu. Manastirea a fost intotdeauna apropiata de Oltenita. Mai mult, toti elevii lui Stamelatos sunt elevi la Oltenita. S-ar putea chiar petrece un schimb de jucatori intre cele doua echipe in aceasta vara.
Munca lui Gheorghe Stameltos nu a fost una usoara, chiar daca multi sunt tentati sa nu recunoasca asta din moment ce intrecerea judeteana destinata juniorilor A1 a fost dominata de Manastirea. Putini stiu insa ca in relatia cu tinerii trebuie sa incerci sa le transmiti un sentiment de responsabilitate. Daca pot sa adauge mai multa constiinciozitate energiei si talentului lor, pot fi rasplatiti cu o cariera mare.
Fotbalul este un sport frumos daca il joci simplu, insa emotiile jocului te prind in capcana. Oamenii incearca sa aplice in fotbal principiile curente din afaceri. Dar nu este un tractor sau o masina de treierat, este o colectie de fiinte umane. Asta-i diferenta. La Manastirea s-a adunat in vestiar o generatie buna, nu la fel de stralucitoare ca anul trecut, dar suficient de spectaculoasa incat sa dea din nou stralucire fotbalului din comuna.
De cum lovesc mingea, Mocanasu, Nicolae sau fratii gemeni Nastase manifesta o dorinta invincibila de a stoarce cat pot din ei si din talentul lor. Toti au acum multe oportunitati deschise, dar depinde numai de ei sa straluceasca mai departe. Ca sa joace la un nivel mai ridicat vor trebui sa plece de acasa, sa stea printre straini. Lucrurile aste nu sunt deloc usoare. Pentru a reusi le trebuie rabdare si incapatanare, darzenie si chiar spirit de sacrificiu, calitati pe care toti mai putini tineri doresc sa le foloseasca. E bine totusi sa te sacrifici atunci cand esti tanar, atunci cand ai ocazia. S-ar putea ca mai tarziu sa-ti doresti sa faci acest lucru, dar nu se mai existe aceasta posibilitate.

No Comments

  1. dom mitica

    Felicitari si multumiri domnule profesor Stamelatos pentru munca depusa si rezultatele obtinute.Stiu ca nu va fost usor.Dar aveti o psihologie foarte buna si se pare ca baietii au inteles pana la urma esentialul.BAfta in continuare.

  2. bravo lor si rusine autoritatilor din manastirea care nu sustin echipa asa cum trebuie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *