SPORT — 21 decembrie 2014 at 13:03

Stark la feminin si Stefan la masculin

by

HC Vaslui a castigat in turul campionatului meciul de la Calarasi, scor 24-23, dar gazdele au pus infrangerea pe seama arbitrilor Bogdan Stark si Romeo Stefan. Insa tot antrenorul Aihan Omer a ajuns sa fie cel pedepsit de catre Federatia Romana de Handbal.
„După părerea mea, arbitrii Stark și Ștefan au viciat rezultatul. Nu știu de ce Alin Cârligeanu a delegat acest cuplu la un meci dintre locurile 1 și 11, la acel moment, când erau alte partide mult mai echilibrate în această etapă. Se pare că echipa din Călărași a ajuns prea sus și începe să încurce calculele granzilor. Degeaba fac memoriu, este judecat tot de colegi de-ai lor și știți vorba aia: corb la corb nu scoate ochii. Această comisie ar trebui să fie formată și din antrenori, Radu Voina, Vasile Stângă sau Ștefan Birtalan știu handbal cât mulți alții la un loc”, a declarat Aihan Omer după meci pentru www.handbalvolei.ro.
Bogdan Stark si Romeo Stefan s-au simtit lezati de spusele antrenorului de la Dunarea Calarasi, motiv pentru care au sesizat FRH. Masura luata in acest caz este de-a dreptul halucinanta. „In legatura cu sesizarea arbitrilor Stark Bogdan/Stefan Romeo, arbitri delegati la jocul dintre AHC Dunarea Calarasi si HC Vaslui, privind declaratiile domnului Aihan Omer, aparute pe site-ul www.handbalvolei.ro imediat dupa finalul partidei,  Comisia Centrala de Disciplina dupa audierea partilor decide: – sanctionarea d-lui Aihan Omer (AHC Dunarea Calarasi) cu 1.000 lei penalizare, termen de achitare 26.12.2014, pentru declaratii cu caracter calomnios la adresa persoanelor oficiale, conf. Art. 41.1 lit a.”, anunta site-ul forului din Floreasca.
Antrenorul Dunarii Calarasi este si selectionerul echipei nationale. Chiar daca i se spune si SpagOmer dupa ce a incercat sa faca o combinatie cu o brigada de arbitri la un meci international, constanteanul este cel mai bun tehnician din tara la aceasta data. Omer nu este vreun „Ghita Banana” in handbal si nici nu vorbeste in calitate de antrenor al celor de la Vicov Bucovina.
Federatia Romana de Handbal a gresit in momentul in care l-a sanctionat cu 1.000 de lei amenda. In primul rand, calomnia este o fapta penala, motiv pentru care nu poate fi stabilita vinovatia pentru asa ceva de catre o comisie a unui for sportiv, ci de catre o instanta a unei judecatorii sau tribunal. Apoi, daca Omer a comis o calomnie, cei care au constatat acest lucru sa faca bine si sa dea fuga la politie, altfel ar putea fi acuzati de tainuire. Insa nu asta este adevarata problema.
Alexandru Dedu a promis ca va schimba fata handbalului, ca isi doreste ca publicul sa se intoarca in sala, sa se joace din nou cu casa inchisa. Daca FRH va proceda ca acum si le va sufla in fund arbitrilor, atunci seful handbalului romanesc trebuie sa fie sigur ca audienta va fi din ce in ce mai mica. Un arbitru nu va fi niciodata popular. Publicul vine la handbal pentru spectacol, iar acesta este facuta de catre jucatori, cu ajutorul antrenorilor. Arbitrii sunt doar parte din decor. Ei trebuie sa fie discreti, sa nu iasa niciodata in evidenta si sa-si asume ca se poate intampla sa fie criticati pentru greselile lor la fel cum si antrenorii, jucatorii, conducatorii sau spectatori admit ca un arbitru poate sa graseasca fara sa vrea. Stark si Stefan sunt cei mai bun arbitri din Romania, dar asta nu mai valoreaza nimic dupa ce s-au basicat ca Aihan Omer, cel mai bun antrenor din Romania, i-a criticat. Atentie, doar i-a criticat, nu i-a calomniat.
Antrenorul Dunarii Calarasi nu a spus ca cei doi arbitri au luat bani de la Vaslui si nici ca au ajutat echipa din Moldova in mod intentionat. Daca nici selectionerul echipei nationale de handbal masculin nu mai are voie sa-si exprime punctul de vedere, atunci inseamna ca era comunista de FRH este departe de a apune, si Dedu, pentru ca tot se cere schimbarea lui Tadici de la „nationala” feminina, iar Omer este gasit infractor de catre Comisia Centrala de Disciplina, n-are decat sa-l puna pe Stark antrenor la fete, iar pe Stefan, ca sa nu se supere, la baieti. Sa vezi atunci dreptate, sa vezi atunci handbal in Liga Nationala!
Handbalul nu este al arbitrilor, ci al echipelor, iar Federatia Romana de Handbal este suma echipelor, nu sindicatul arbitrilor. Activitatea se inretine din banii cluburilor, nu din cei ai arbitrilor. In handbalul romanesc sunt foarte putini bani pentru ca posibilii investitorii evita sa se amestece intr-o lume in care li se pune pumnul in gura celor care isi permit sa critice arbitrajul.
Handbalul romanesc trebuie sa redevina popular, iar acest lucru se poate face doar prin metode de marketing sportiv facut in mod sanatos. Presa are un rol foarte important in acest joc de domino. Aihan Omer a fost sanctionat pentru o declaratie data singurului site dedicat handbalului romanesc. Vazand ca pana si selectionerul este sanctionat daca isi da cu pararea despre un sport la care se gandeste si noaptea in somn, orice alt tehnician din Liga Nationala va evita de acum inainte sa mai spuna lucrurilor pe nume atunci cand vorbeste cu ziaristii, iar arbitrii vor continua sa isi faca de cap.
In ultimele etape, la „masculin” s-au inregistrat incidente grave. S-a lasat cu bataie la meciul dintre Constanta si Calarasi. Acelasi lucru s-a intamplat la Suceava cu CSM Bucuresti. Toate aceste scene nu s-au petrecut pentru ca jucatorii echipelor din Liga Nationala sunt niste batausi, ci pentru ca le-au cedat nervii din cauza unor arbitrii care nu fluiera cum trebuie.
Poate ca FRH vrea liniste, insa linistea ascunde intotdeauna nedreptati. Oamenii cu bani vor fi din nou alaturi de handbalul romanesc doar atunci cand presa va aloca mai mult spatiu handbalului, iar presa nu poate face acest lucru in conditiile actuale, cand antrenorilor le este interzis un drept fundamental, garantat de Constitutie, dreptul la libera exprimare. Ziarele si televiziunile acorda spatii foarte mici pentru handbal, iar acest lucru se intampla pentru ca acest sport, desi este singurul cu care mai scoatem capul in lume la nivel de echipe, se joaca cu salile mai mult goale.
Alexandru Dedu a fost ales in urma cu aproape un an in fruntea handbalului romanesc si este vazut de catre toata lumea drept salvatorul acestui sport care ne-a adus atata si atata bucurie. In campania sa electorala a vorbit despre marketing sportiv, fiind constient ca numai in acest mod poate atrage bani cu care sa dezvolte acest sport si sa-i redea popularitatea din urma cu cateva decenii. Promisiunile sale nu vor ajunge niciodata sa se infaptuiasca daca FRH va continua sa mai dea amenzi pentru declaratii la adresa arbitrilor.

Comments are closed.