SPORT — 11 noiembrie 2014 at 15:33

CSM Calarasi, intre ciocan si nicovala

by

9.000 de lei pentru Gabriel Borodi, 18.000 de lei pentru Adrian Tucanu si echivalentul in lei a 5.000 de euro pentru Eremia Paraianu, acestea sunt datoriile pe care CSM Calarasi le are de achitat in urma unei decizii luate de catre Federatia Romana de Handbal. Intr-un comunicat de presa, directorul Dumitru Chirila isi exprima nemultumirea si explica de ce nu poate aceste sume catre handbalistii care au facut ca la Calarasi sa se joace handbal la nivelul Ligii Nationale.
In acest moment, Clubul Sportiv Municipal se afla intre ciocan si nicovala. Daca nu respecta dispozitiile Federatiei Romane de Handbal se poate ajunge la blocarea transferurilor Dunarii Calarasi, club care a preluat sectia de handbal de la CSM Calarasi. Normal ar fi fost sa o preia cu tot cu datorii. Era si o forma de respect, poate chiar de multumire, fata de clubul care s-a chinuit asa cum a putut in esalonul secund. Daca semneaza dispozitiile de plata, Dumitru Chirila ar putea incalca legea care interzice premierile sportivilor legitimati la cluburile de stat pentru rezultatele interne.
Punctul de vedere exprimat de catre Dumitru Chirila apartine CSM Calarasi, fara a avea vreo legatura cu Dunarea Calarasi, club ce evolueaza in Liga Nationala. Iubitorii de sport din Calarasi trebuie sa inteleaga ca CSM Calarasi nu acorda prime pentru rezultatele sportive deosebite din competitiile sportive interne nu pentru ca nu ar vrea cineva de la CSM Calarasi, ci pentru ca nu exista temei legal pentru aceste premieri, premieri care in conditii normale, nu de criza, ar trebui acordate! Toate cluburile publice care au incalcat legislatia si au acordat aceste premieri au fost sanctionate de MTS.
Noi, toti calarasenii, noi, romanii, iubim sportul si „trebuie sa invatam ca dezbinarea pe care am trait-o in ultimii ani trebuie sa inceteze”- Anghel, S., în „Aihan Omer îndeamnă la prudenţă”.
Domnule Sorin ANGHEL
Stimati cititori ai domnului Sorin Anghel si iubitori ai sportului
Noua, celor de la CSM Calarasi, ne-a placut foarte mult cugetarea de mai sus, chiar daca unii din cititorii dumneavoastra va acuza de politicianism. Dar câtă dreptate aveti!!!
In lumea sportului din Calarasi si peste tot in Romania exista foarte multa dezbinare
( discordie, invrajbire, dusmanie, neintelegere, disensiuni, cearta, dezagregare …. – Dex ).
Da domnule Sorin Anghel, Discordie exista, in lupta pentru sustinere financiara si nu numai, intre CSS Calarasi, Dunarea 2005 Calarasi, CSM Calarasi si Directia pentru Sport si Tineret a Judetului Calarasi, desi aparent exista concordie si intrajutorare!
Vrajba exista intre sportivii de la sporturile individuale ( care au ajuns atat de valoroase, la Calarasi, incat au devenit capabile sa se intreaca cu oricine in lume si sa si castige medalii de aur pentru tara si calaraseni in mod special) si sporturile de echipa producatoare de spectacol, foarte bine platite, foarte valoroase si ele prin rezultate si spectatori, dar numai pe plan intern.
Dusmanie, acuzatii ( fără nici un fel de baza, motiv real) exista intre domeniul sport, care ar beneficia chipurile de sali de sport si terenuri de sport ( in realitate suntem ultima tara din Europa la acest capitol) si celelalte domenii de activitate care ar fi neglijate!
Neintelegeri si uneori jigniri reciproce exista, dintr-un motiv sau altul si intre lumea sportului, truditorii ei si presa scrisa din Calarasi si din tara, intre sportivi si antrenori, intre sportivi si antrenori si conducatorii de cluburi sportive si federatiile sportive!
Disensiuni majore au fost si inca sunt intre CSM Calarasi si FR Handbal ( cu privire la unele transferuri sportive si la unele pretentii financiare nelegale ale unor handbalisti-pretentii sustinute ilicit!!?? de federatie), intre CSM Calarasi si FR Box ( referitoare la selectia in Lotul National a unor foarte valorosi campioni nationali calaraseni pentru Campionatele Europene de Box din 2013 si 2014, la Campionatele Mondiale si Jocurile Olimpice ale Tineretului din 2014)!
In acest sens, consideram ca rugamintea, chemarea dumneavoastra la intelegere, la unire, la respect unul fata de celalat, este mai mult decat binevenita.
Si tot in acest sens, ne permitem sa facem un Apel la corectitudine si ne intrebam?
FR Handbal incotro?! Ce fel de valori reprezentati?
Dezbinarea, lipsa unor scopuri comune in jurul unor idei valoroase, ne-a dus, din ce in ce mai mult in ultima vreme, doar la murdarie.
Murdarie care se tot depune in straturi ce ne acopera toata fiinta de indivizi manipulabili, murdarie care ne-a facut dependenti de mizerie, grotesc, abject, minciuna, ura, existand pericolul de a ne pierde ratiunea si bunul simt pana la o abrutizare iremediabila, la dezagregare.
Atat timp cat nu vom avea conducatori, sefi de compartimente, profesori, oameni care sa impuna educarea cetateanului in spiritul corectitudinii, adevarului si al legalitatii, nu vom face altceva decat sa tot inventam un rău unic asupra caruia sa transferam toate impotentele noastre de romani. Iar pana vom deveni o natie educata care sa stie sa pretinda si sa impuna normalitatea, vom continua sa fim o tara lovita de cretinism, o tara plina de infantili destoinici, minunati individual, uneori, dar complet amorfi ca structura nationala. „Ca o tara sa nu mai genereze decat valuri peste valuri de hoti, curve, spagari, profitori, mincinosi cu zambete largi, arivisti, parveniti absolut gretosi”, avem nevoie de corectitudine, de adevar si dreptate in legalitate, de adevaratele volori general confirmate de progresul omenirii!
Hazardul ridicat la rang de principiu,”laisser passer, laisser faire” ne-a dus la decizii aberante, la criza, la colaps.
Astfel de decizii aberante (prin incorectitudinea lor in legalitate) sunt si deciziile unor asa- zis oameni din comisiileeee de memorii si de apel ale FR Handbal, decizii prin care acesti oameni incearca, in mod iresponsabil, voit populist, sa ne influenteze, sa oblige o structura sportiva guvernata de legi publice, cum este CSM Calarasi, sa efectueze cheltuieli publice impotriva legii din Romania!
In cazul pretentiilor financiare ale handbalistilor Paraianu Eremia., Borodi G. si Tucanu A. de la CSM Calarasi pentru obtinerea unui rezultat sportiv in competitiile nationale, respectiv pentru realizarea obiectivului de promovare in Liga Nationala, oamenii din comisiile de memorii si apel ale FR Handbal nu fac altceva decat sa inventeze acel RĂU UNIC, despre care am vorbit mai sus, prin care se incearca sa se transfere toate impotentele lor in domeniul legislativ sau sportiv, sau poate o fi vorba despre altceva, ne tot intrebam si noi?!
Federatiile sportive, cum este si FR Handbal, sunt niste organizatii sportive constituite pe principiul asocierii prin asocierea cluburilor sportive pe anumite sectii sportive. Aceste structuri sportive de interes national nu sunt stat in stat si nu pot emite statute, regulamente si hotarari-decizii executive decat in baza legislatiei existente, buna sau rea. Influentele si presiunile sunt uneori bune, dar in alte zone, nu in zona legislativa, primordial fiind ca ceea ce decidem sa decidem legal, că ne place sau nu si nu la influentele sau dorintele unora sau altora.
Si ce ne spune legislatia din Romania, respectiv OUG nr. 103/2013, referitoare la “Masuri in domeniul cheltuielilor publice”, articolul 9, alineatul (2): “In anul 2014, autoritatile si institutiile publice” ( cum este si CSM Calarasi)”, indiferent de sursa de finantare, nu vor acorda premii”. Alineatul (3) al aceluiasi articol nr. 9 precizeaza, foarte clar, fara nici un dubiu sau interpretare, ca “prin exceptie de la prevederile alin. (2), in anul 2014 se pot acorda premii pentru sportivii si colectivele tehnice care au obtinut performante deosebite la actiunile sportive internationale”. Deci cluburile publice nu au dreptul legal sa premieze performantele deosebite obtinute in competitiile interne( campionatele nationale ale federatiilor) si astfel singurii sportivi pe care Min. Tineretului si Sportului prin CSM Calarasi are dreptul sa-i premieze in anul 2014 sunt sportivii care au obtinut rezultate deosebite la Campionatele Europene si Camp. Mondiale, respectiv canotorii Georgiana Vasile si Alexandru Chioseaua pentru CE si CM, Florin Schiopu – box pentru Campionatele Europene si atletii Catalin Campeanu si Florin Biro tot pentru Campionate Europene.
Hanbalistii Paraianu Eremia si Tucanu Adrian au infaptuit si ei un rezultat exceptional in anul 2014, respectiv realizarea obiectivului de promovare a CSM Calarasi in Liga Nationala de handbal, dar acest rezultat, cu multa parere de rau si fara suparare, nu poate fi legal premiat desi ne-am dori, indiferent de sursa de finantare sau de unele prevederi contractuale dintre club si sportiv, prevederi care exista dar au fost anulate, au devenit caduce prin OUG 103/2013.
De mentionat ca CSM Calarasi, prin conducerea sa, a fost onesta in momentul intocmirii contractelor de prestari servicii cu toti handbalistii care au insistat, cand au venit la CSM Calarasi, sa fie prinsa in contracte si o clauza de premiere pentru realizarea obiectivului de promovare cerut de directorul clubului. Am fost onesti pentru ca le-am spus handbalistilor si la inceput si ulterior ca CSM Calarasi nu a mai putut sa acorde din anul 2010, datorita legislatiei potrivnice, nici o premiere sportiva pentru rezultate deosebite interne. Am acceptat sa trecem in contractele cu unii sportivi clauze de premiere doar in ideea ca legislatia se va modifica ulterior( pentru ca trebuie sa se modifice), lucru care inca nu s-a intamplat, desi exista scrisori, in acest sens, la ministrii sportului si chiar la prim ministri, scrisori pe care vi le transmitem.
In situatia lui Paraianu Eremia, referitor la acordarea unor prime ptr. rezultate interne deosebite, se afla si alti sportivi ai CSM Calarasi, printre care ii amintesc doar pe Alin SANIA si Razvan GAVRILOAIE, excelenti Sportivi si Oameni care au apreciat corect situatia existenta, chiar daca neplacuta, frustranta si nu au reclamat CSM Calarasi pentru ca nu CSM Calarasi face legile in Romania.
In ceea ce-l priveste pe Borodi G. , acesta are pretentii financiare total nejustificate, dar FR Handbal il sustine intr-un mod naucitor, intr-un contract de prestari servicii sportive care a fost reziliat de CSM Calarasi, cu acordul lui Borodi, in data de 1 februarie 2014, reziliere care a fost vizata si de FR Handbal! Cum sa fie platit Borodi pe un contract care nu mai exista, despre care federatia spune ca nu ar fi fost reziliat de CSM Calarasi ci doar suspendat de club si ulterior tot clubul ar fi ridicat suspendarea!? Se confunda, in mod naucitor, institutia suspendarii cu institutia revocarii, rezilierii, care sunt lucruri complet diferite din punct de vedere juridic!
Pentru a se intelege si mai bine pozitia uluitoare a comisiei de apel a FR Handbal, va informam ca desi am fost invitat, impreuna cu avocatul clubului, la sedinta comisiei de apel din data de 28.10.2014, comisie intrunita la apelul introdus de CSM Calarasi impotriva deciziilor date, fara temei legal, de comisia de memorii, aceasta sedinta a comisiei de apel s-a desfasurat in conditii nelegale.
In conformitate cu Regulamentul Disciplinar al FR Handbal, art. 74, “Comisia de Apel îşi poate exercita atribuţiunile regulamentar în prezenţa a minim 3 membri, dintre care unul trebuie să fie Preşedintele. În cazuri excepţionale Preşedintele poate desemna un membru ca înlocuitor al său. Comisia de Apel ia decizii cu majoritate de voturi, în caz de paritate votul Preşedintelui este decisiv”.
Sedinta comisiei de apel s-a desfasurat pe parcursul a 2 ore si jumatate, dar in absenta presedintelui comisiei, distinsul domn Mihai Popa Cherecheanu si in prezenta neregulamentara doar a 2 membri ai comisiei, respectiv in prezenta dl. Popescu Traian si a dl. Marinescu, vechiul prieten (de la “transferul” lui Pralea) al CSM Calarasi. Fara sa se invoce o situatie exceptionala, care sa motiveze absenta Presedintelui acestei comisii foarte importante, prin faptul ca hotararile comisiei pot pecetlui soarta unor oameni si facand abstractie de imprejurarea ca nu se intrunesc conditiile regulamentare pentru desfasurarea sedintei comisiei, la care am fost chemati ca prostii sa ne pierdem timpul( le-am prezentat legislatia si multe altele) , fara sa ne fie prezentat vreun document oficial prin care Presedintele Comisiei de apel a “desemnat un inlocuitor al sau” datorita unor motive “exceptionale”( oare care or fi fost aceste motive exceptionale), cei doi domni prezenti ne-au anuntat ca putem tine sedinta comisiei si ca vor discuta dansii si cu Presedintele Comisiei!
In acest fel profesionist si responsabil comisia de apel a hotarat ca CSM Calarasi are de achitat unele restante financiare la unii sportivi, desi CSM Calarasi s-a achitat, cat mai elegant posibil, de absolut toate obligatiile legale asumate.
Lipsa unei legislatii potrivite pentru ca CSM Calarasi sa poata continua activitatea cu echipa nou promovata in Liga Nationala de Handbal, elita handbalului romanesc, a fost motivul determinant pentru care CSM Calarasi a cerut in Calarasi infiintarea unui club profesionist de handbal si pentru care a fost obligat sa transfere rezultatele unei munci de calitate, incununate cu constructia unei echipe foarte valoroase pe harta handbalului de performanta romanesc, echipa de handbal clasata actualmente pe un loc fruntas in clasamentul Ligii Nationale, echipa cu care nu ne mai mandrim doar noi CSM Calarasi ci se mandresc toti calarasenii.
Si au cu ce si de ce sa se mandreasca.
CSM Calarasi este un club institutie publica, subordonat MTS, minister care la ultimele controale efectuate in tara, pe linie financiara, a facut plangeri penale la politie si parchete tuturor directorilor care au efectuat premieri pentru rezultatele interne, directori care au fost acuzati de abuz in serviciu desi unii dintre ei au fost bine intetionati! In concluzie, legislatia, buna sau rea, trebuie respectata chiar si de FR Handbal!
Si pentru a nu fi acuzati si noi de politicianism, cum ati fost dumneavoastra acuzat domnule Anghel Sorin, informam cititorii ca la CSM Calarasi singura politica, cu care suntem de acord, este politica sportului, a performantei sportive, a reprezentarii cu demnitate a Romaniei in intreaga lume si tocmai de aceea avem nevoie de intelegerea si sustinerea tuturor, chiar si a dumneavoastra domnule Anghel Sorin care iubiti sportul in general si handbalul in special, pentru ca reusitele noastre ii reprezinta pe toti sustinatorii si orice fel de sprijin, material, financiar sau moral, il rasplatim prin respectul si multumirile noastre, prin medaliile noastre sportive din care ne-am facut un crez.
Cu stima,
Prof. dr. Chirila Dumitru

Comments are closed.