Special — 22 octombrie 2014 at 09:10

Revin bonusurile de etapa in Turul Frantei

by

Ediţia 2015, a 102-a, a Turului ciclist al Franţei va fi favorabilă căţărătorilor, în timp ce specialiştii în efortul solitar nu vor avea nicio ocazie să apară în prim-plan, fiind programată doar o scurtă etapă de contratimp individual, prima, practic un prolog de 14 km. Vor fi acordate, pentru prima oară după 2008, bonusuri de timp pentru sosirile de etapă (10, 6, 4 secunde pentru primii trei), astfel că va fi una dintre cele mai spectaculoase ediţii din ultimii ani, relevă o succintă trecere în revistă a traseului, prezentat azi.
Cursa va avea Marele Start din Olanda, de la Utrecht, pe 4 iulie, pe un parcurs expus vânturilor laterale, „de morcov”, cum spune plutonul, a doua etapă va rămâne în aceeaşi ţară, după care se va intra în Franţa, pentru o primă săptămână prin Normandia şi Bretania, un parcurs care ar putea să-i asigure un mic avantaj actualului deţinător al trofeului, italianul Vincenzo Nibali.
„Nu se poate spune că Turul a fost croit pentru Nibali, pentru că niciodată nu se ştie ce se întâmplă„, a luat distanţă directorul Marii Bucle, Christian Prudhomme, adăugând: „Un lucru este, oricum, sigur. Acest Tur va fi o bătălie epopeică”. Iar faptul că vor exista cinci sosiri în vârf, la altitudini în jurul a 2.000 m, cu etapa-etalon la Alpe d’Huez, dar şi Zidul din Huy, în etapa a 2-a, unde se încheie întotdeauna clasica Săgeata Valonă, precum şi Zidul Bretaniei, în eforturi scurte, din etape aparent de plat, care îndeamnă la atac, la spectacol.
Pirineii vor fi primul masiv trecut, în ordine, anul acesta, fiind prevăzute treceri pe La Pierre St. Martin (15,3 km de urcuş, cu o pantă medie de 7,4 la sută), dar şi pe Plateau de Beille (15,8 km, cu 7,9 la sută), după care se intră în Alpi, cu etapa a 17-a ce se va încheia pe Pra Loup, locul în care în 1975 francezul Bernard Thevenet l-a bătut pe marele belgian Eddy Merckx, marcând începutul declinului celui care a fost supranumit „Căpcăunul”, cel mai dominator rutier din istoria ciclismului.
După Pra Loup, coborârea foarte tehnică de pe Vârful d’Allos va fi un nou prilej de desprindere, mai ales că a doua zi este prevăzută o teribilă căţărare, pe St. Jean de Maurienne, cu o scurtă, dar deosebit de intensă urcare de 18 la sută înclinaţie. Etapa a 19-a va fi una doar o idee mai uşoară, de doar 138 km, dar a 20-a cuprinde o urcare pe Muntele Galibier chiar la mijlocul traseului. Pentru ca pe 26 iulie să se dispute clasica sosire pe Champs Elysees, după trei săptămâni de cursă şi 3.344 km parcurşi.

Comments are closed.