SPORT — 19 august 2014 at 03:38

Motane, va fuge sunca din farfurie!

by

Virgil Bogatu are dreptate cand spune ca nu doar antrenorii trebuie sa participe la cursuri de pregatire, ci si conducatorii. Daca arbitrii si observatorii dau testare in mod periodic, acelasi lucru trebuie sa se intample si cu oamenii care fac parte din Comitetul Executiv al AJF Calarasi. Doru Dinca, Nicolae Eftene, Ion Radu, Cornel Ticu, Mircea Dan, Nelu Tatu si Daniel Stefan au dovedit ca nu cunosc regulamentele atunci cand au aprobat ca perioada de transferari pentru echipele din Liga a 4-a si Liga a 5-a sa se incheie la 15 august, cu 24 de ore inainte de startul primei etape.
mancare-pisici-funny
Hotararea nu doar ca este neregulamentara, dar face rau fotbalului calarasean. Luna trecuta, FRF a modificat Regulamentul privind Statutul si Transferul Jucatorilor de Fotbal. La articolul 19, scrie negru pe alb ca in pauza de vara perioada de transferari sa intinde pe 12 saptamani. Pentru a se incheia la 15 august, perioada de transferari la nivelul Ligii Tractoristilor ar fi trebuit sa inceapa la 24 mai, lucru absolut imposibil din moment ce regulamentul spune ca nici o echipa nu mai poate transfera jucatori in ultimele sase etape ale sezonului. La 24 mai, editia 2013-2014 a campionatului judetean inca nu se incheiase.
Absolut nimeni din Comitetul Executiv al AJF Calarasi nu cunoaste RSTJF. Normal era ca perioada de transferari sa inceapa dupa ultimul joc al sezonului 2013-2014, disputat intre Avantul Pietroiu si Steaua Radovanu, scor 1-1, la 29 iunie 2014, si sa se intinda pe 12 saptamani, pana la 21 septembrie 2014. In aceste conditii, Doru Dinca trebuie sa convoace imediat organul de conduce al fotbalului calarasean pentru a repara greseala.
Daca se va face acest lucru, intreg fotbalulul calarasean va avea de castigat. Primele efecte se vor vedea in visteria AJF Calarasi, care va incasa cate 50 de lei pentru fiecare transfer. Apoi, echipele ar fi mai puternice, iar jucatorii transferati pana la 21 septembrie are avea ocazia sa castige si ei un ban prin munca cinstita daca si-ar face rost de angajamente. Liga Tractoristilor ar avea ocazia sa se imbogateasca cu cativa fotbalisti care nu si-au mai gasit angajamente in Liga a 3-a, lucru care ar da tarie competitiei judetene.
In acest moment, exista si un caz concret. Inainte Modelu l-a transferat in aceasta vara pe Felix Vernescu de la Victoria Lehliu Gara. Jucatorul a semnat un contract cu gruparea condusa de catre Victor Neagu, acesta a fost inregistrat la FRF si atacantul lehlian a devenit jucator profesionisr. Intre timp, Vernescu s-a plictisit de fotbal, nu s-a mai prezentat la antrenamentele conduse de catre Jose Valeriu Petrescu si ar vrea sa revina la Lehliu Gara, numai ca mutarea nu este tocmai usor de realizat din cauza greselii pe care a facut-o Comitetul Executiv.
In conditiile in care perioada de transferari s-a incheiat la 15 august, Vernescu se mai poate intoarce la Lehliu Gara doar ca jucator liber. Pentru acest lucru trebuie sa se scarpine cu mana stanga la urechea dreapta. Jucatorul este fortat de catre AJF Calarasi sa depuna la FRF un memoriu prin care sa ceara sa devina liber de contract. Operatiunea este una de durata si il face pe Vernescu sa stea pe bara, lucru foarte grav atat vreme cat regulamentul este de partea sa.
AJF Calarasi nu a facut altceva decat sa scurteze la jumatate perioada de transferari. Astfel, echipele au facut transferuri mai putin. In Ilfov, de exemplu, se poate face transferuri pana la sfarsitul primei saptamani din luna septembrie. Numai ca la Calarasi oamenii din Comitetul Executiv s-au vrut mai catolici decat Papa, dar n-au facut altceva decat sa boicoteze bugetele forului fotbalistic judetean, valoarea echipelor si sa interzica dreptul la munca al unor jucatori.
Oamenii care conduc fotbalul calarasean se uita degeaba la televizor. In vreme ce in Liga I sunt permise transferurile pana la 31 august, data la care sunt programate jocurile etapei a sasea, in Liga Tractoristilor s-a incheiat totul inainte de startul sezonului. Comitetul Executiv trebuie sa isi repare greseala si redeschida perioada de transferari. La 21 septembrie se va juca etapa a 6-a a Ligii a 4-a. Situatia ar fi identica cu cea de pe prima scena a fotbalului romanesc, ar fi una de normalitate.

Articolul 19 – Transferul jucătorilor profesionişti

1. Transferul jucătorilor de fotbal constă în trecerea lor de la clubul la care sunt legitimaţi la un alt club, cu acordul lor şi al celor două cluburi. Transferul jucătorilor poate fi temporar sau definitiv.

2. Transferul temporar este cel prin care trecerea jucătorului de la un club la altul (de la clubul cedent la clubul cesionar) se face pentru o perioadă determinată, la încheierea căreia jucătorul revine la clubul cedent. Durata unui transfer temporar poate fi, cel puțin, până la terminarea turului sau a returului campionatului.

Revenirea este condiționată de existența unui contract valabil între clubul cedent și jucătorul respectiv. Transferul temporar se poate face în următoarele condiţii:

a) în perioada transferului temporar executarea clauzelor contractului încheiat cu clubul cedent se suspendă, clubul cesionar fiind obligat să încheie cu jucătorul un contract numai pentru perioada transferului temporar, în caz contrar efectele contractului încetând de drept la expirarea perioadei transferului temporar;

b) în perioada transferului temporar, clubul cesionar nu are dreptul să transfere jucătorul respectiv unui club terţ, decât cu acordul scris al clubului cedent, în caz contrar transferul urmând a fi anulat cu obligarea clubului aflat în culpă la restituirea sumelor încasate cu titlu de indemnizaţie de transfer şi aplicarea sancţiunilor regulamentare;

c) în situaţia unui transfer temporar, în cazul în care contractul cu clubul cesionar încetează înaintea expirării transferului temporar, jucătorul în cauză are dreptul ca, în perioadele de transfer, să revină la clubul cedent, dacă acesta solicită, sau să încheie un nou contract cu un alt club numai pentru perioada de până la expirarea transferului temporar;

d) durata minimă a unui transfer temporar este cea între două perioade consecutive de transfer.

3. Transferul definitiv este cel prin care trecerea jucătorului de la un club la altul se face pe o perioadă nedeterminată.

4. Transferul jucătorilor amatori sau profesionişti la alte cluburi sau legitimarea jucătorilor profesionişti la alte cluburi, se pot efectua numai în două intervale de timp stabilite anual de către Comitetul Executiv al FRF:

a) în perioada de vară, de regulă, în lunile iunie – august, timp de 12 săptămâni;

b) în perioada de iarnă, de regulă în lunile ianuarie – februarie, timp de 4 săptămâni.

Aceste două perioade de transfer se comunică anual la FIFA. Pentru jucătorii juniori, jucătoarele de fotbal feminin și jucătorii de futsal și fotbal pe plajă, sau pentru AJF/AMFB, Comitetul Executiv al FRF poate stabili alte perioade de transfer. Un jucător transferat la nivelul AJF/AMFB în afara perioadei stabilită de FRF pentru Liga I, Liga a 2-a și Liga a 3-a nu va putea participa la jocurile oficiale din cadrul competițiilor organizate de FRF/LPF.

5. Prin excepţie, se pot legitima în afara perioadei de transfer, jucătorii profesionişti cărora le-au expirat contractele cu cluburile lor înaintea terminării perioadei de transfer.

6. Transferul jucătorilor juniori se efectuează numai de FRF şi AJF potrivit competenţelor fiecăreia.

7. Nu sunt considerate transferuri sau legitimări de jucători la un alt club, în sensul numărului maxim permis într-un an competițional, următoarele situaţii:

a) revenirea unui jucător la clubul cedent ca urmare a unui transfer temporar care a încetat înainte de terminarea perioadei de transfer;

b) efectuarea unui transfer definitiv la acelaşi club, în timpul perioadei de transfer temporar, acesta putând fi operat numai în perioadele de transfer;

c) legitimarea unui jucător amator la un alt club ca urmare a semnării primului său contract de profesionist.

Legitimarea jucătorilor aflaţi în situaţiile prevăzute de alin. 5 și 7, lit. a) şi c), se poate face în tot cursul anului, cu excepţia ultimelor 6 etape ale campionatului.

8. Pentru cazurile prevăzute la alin. 7, lit. b) şi c), precum şi pentru legitimarea unui jucător profesionist la un alt club ca urmare a încetării contractului cu fostul său club se achită taxa de transfer.

9. Transferurile de jucători se pot efectua:

a) pe plan intern, pe baza documentelor de transfer prevăzute de prezentul regulament, depuse la forul competent. FRF, LPF sau AJF, după caz, sunt competente să transfere jucători la echipele care activează în campionatele organizate de fiecare;

b) pentru legitimarea sau transferul jucătorilor străini extracomunitari cluburile sunt obligate să prezinte forului competent – FRF/LPF/AJF – următoarele documente:

1. certificatul internațional de transfer;

2. contractul încheiat de club cu jucătorul în cauză;

3. autorizația de muncă sau dovada depunerii documentelor pentru obținerea autorizației de muncă de la Ministerul Administrației și Internelor – Oficiul Român pentru Imigrări. În cazul în care legitimarea sau transferul jucătorilor extracomunitari s-a făcut pe baza dovezii depunerii documentelor la autoritatea competentă, clubul respectiv este obligat să obțină autorizația de muncă și să o depună în copie la forul competent în maxim 6 luni de la data începerii turului sau returului campionatului, în caz contrar dreptul de joc fiind suspendat de drept pentru jucătorii în cauză;

4. dovada achitării taxei de transfer.

c) pentru legitimarea sau transferul jucătorilor comunitari (cetățeni străini din statele membre ale UE) cluburile interesate trebuie să depună la forul competent documentele prevăzute de alin. 9, lit.b), pct.1,2 și 4, precum și certificatul de înregistrare emis de autoritatea competentă.

Dispozițiile de mai sus se completează cu cele prevăzute de Regulamentul FIFA privind statutul şi transferul jucătorilor. În cazul în care certificatul de transfer internaţional (CTI) a fost solicitat de clubul din România, prin intermediul FRF, în timpul perioadei de transfer, transferul jucătorului respectiv se poate efectua şi în afara perioadei de transfer aprobată de FRF, dacă CTI a fost transmis de federaţia străină cu întârziere.

10. Transferul unui jucător profesionist se face pe baza depunerii de către clubul cesionar la forul competent a următoarelor documente:

a) acordul de transfer;

b) contractul de muncă/convenţia civilă încheiată de clubul cesionar cu jucătorul respectiv;

c) carnetul de legitimare al jucătorului sau licenţa de jucător profesionist;

d) fişa personală a jucătorului;

e )dovada achitării taxei de transfer.

11. Pentru a fi înregistrat la forul organizator, acordul de transfer trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiţii:

a) să fie înscris pe formularele-tip, emise de forul competent şi completat la toate rubricile;

b) să fie încheiat în 4 exemplare originale, dintre care unul este reţinut de forul competent, iar celelalte se distribuie după efectuarea transferului clubului cedent, clubului cesionar şi jucătorului;

c) să fie semnat de jucătorul în cauză şi un reprezentant oficial al fiecărui club şi să fie stampilat de ambele cluburi;

d) să poarte numărul de înregistrare în registrele oficiale de evidenţă a documentelor ambelor cluburi;

e) să existe acordul scris al unuia din părinţi, în cazul jucătorilor juniori în vârstă de până la 16 ani;

f) să fie eliberat de clubul cedent pentru un jucător profesionist care are un contract valabil cu clubul respectiv.

12. Prin încheierea acordului de transfer cele două cluburi şi jucătorul reglementează toate drepturile şi obligaţiile materiale şi financiare ale lor şi ale jucătorilor transferaţi. Orice obligaţii contractuale ale clubului cedent faţă de jucătorul transferat cu titlu definitiv ori ale jucătorului transferat față de clubul cedent, încetează la data transferului, cu excepţia obligaţiilor prevăzute în acordul de transfer și în actele adiționale încheiate și înregistrate la forul organizator

13. În cazul transferurilor cu titlu gratuit după efectuarea transferurilor, cluburile nu au dreptul să încheie noi convenţii (acte adiţionale, anexe) în care să prevadă clauze cu caracter financiar privind transferurile efectuate. Nerespectarea acestei obligaţii atrage nulitatea acestor convenţii şi sancţionarea cluburilor în cauză conform prevederilor regulamentare.

14. În situația jucătorului aflat în coproprietate și transferat de la clubul cesionar cu titlu gratuit, clauzele prevăzute în acordul inițial de transfer sunt obligatorii.

15. Se interzice acordarea de către clubul cesionar a oricăror sume de bani sau a altor avantaje materiale jucătorilor înainte de înregistrarea la FRF, LPF sau AJF a acordului de transfer.

16. Sumele provenind din indemnizaţiile de transfer se achită integral numai în contul cluburilor cedente.

17. Acordurile de transfer şi documentele prevăzute de alin. 10 se verifică de forul competent, primesc un număr de ordine care se înscrie pe toate exemplarele, după care se fac înscrierile privind transferul propriu-zis în carnetul de legitimare şi în fişa personală a jucătorului respectiv.

18. Se interzice efectuarea transferurilor în lipsa fişei personale a jucătorului, pe baza unei fişe- duplicat, întocmită în conformitate cu înscrierile din carnetul de legitimare.

19. Un club nu are dreptul să încheie un acord de transfer, în calitate de club cedent, pentru un jucător profesionist căruia i-a încetat contractul cu clubul respectiv, în caz contrar, acordul de transfer este lovit de nulitate, sumele încasate urmând a fi restituite.

20. Oricare suspendare aplicată unui jucător înaintea efectuării transferului la un alt club din țară sau străinătate va fi executată în cadrul noului club.

Articolul 20 – Transferul jucătorilor amatori

1. Transferul jucătorilor amatori se efectuează în condiţiile stabilite pentru jucătorii profesionişti, pe baza acordului încheiat între cluburi şi cu consimţământul jucătorului, nefiind aplicabile dispoziţiile privind contractele încheiate cu jucătorii şi licenţele de profesionişti.

2. Transferarea definitivă a unui jucător amator junior în vârstă de până la 16 ani se face şi cu consimţământul unuia din părinţi, exprimat prin semnarea acordului de transfer.

3. În cazul transferurilor jucătorilor amatori se interzice acordarea şi primirea de indemnizaţii de transfer.

4. Prin excepţie, în cazul jucătorilor amatori se aplică următoarele dispoziţii:

a) un jucător amator care a participat efectiv la mai puţin de 25% din jocurile oficiale disputate de echipa la care este legitimat într-un an competiţional, are dreptul că solicite comisiei competente legitimarea sa la un alt club fără acordul clubului la care este legitimat. În cazul în care cererea este admisă printr-o hotărâre definitivă, jucătorul în cauză poate fi legitimat ca amator la un alt club. În cazul în care un jucător legitimat la un alt club în aceste condiţii dobândeşte în termen de trei ani statutul de profesionist, sunt aplicabile, în mod corespunzător, dispoziţiile regulamentare privind compensaţia de formare;

b) jucătorii în vârstă de până la 12 ani, legitimați la un club, au dreptul să ceară (prin reprezentantii lor legali) încetarea legitimării la clubul respectiv și se pot legitima la un alt club în prima perioadă de transfer;

c) jucătorii în vârstă de până la 16 ani, legitimaţi la cluburi care percep taxe pentru instruirea lor, pot solicita încetarea legitimării la aceste cluburi şi legitimarea la alte cluburi. Dovada achitării taxelor se face cu facturi/chitanţe eliberate de către club.

5. Cererile prevăzute de alin. 4 se soluţionează de CNSL a FRF/LPF sau CSJ a AJF, cu aplicarea următoarelor reguli:

pentru cazurile arătate la lit. a), cererea poate fi introdusă numai între două ediţii ale campionatului;

pentru cazurile arătate la lit. b) şi c), cererile pot fi introduse pe tot parcursul anului;

legitimarea la alte cluburi a jucătorilor aflaţi în situaţiile arătate la lit. a), b) şi c), se poate face numai în perioadele de transfer, pe baza hotărârilor definitive şi irevocabile ale comisiilor competente.

Comments are closed.