SPORT — 18 august 2014 at 01:10

Chirnogi poate promova in Liga a 3-a

by

Avantul Dor Marunt a pierdut cu 10-1 meciul din runda inaugurala, desfasurat pe terenul celor de la Victoria Chirnogi, si s-a instalat pe ultima pozitie a clasamentului. Nu trebuie sa va faceti griji. Chiar daca are o echipa la fel de slaba ca anul trecut, Borussia nu va retrograda din Liga a 4-a. Va avea grija Gascanu ca acest lucru sa nu se intample, asa cum a avut grija si in sezonul precedent. Reprezentatia celor de la Dor Marunt pe terenul chirnogenilor nici macar nu trebuie comentata.

Merita insa amintit faptul ca la 5-0, jucatorii Avantului au protestat vehement la deciziile „centralului” Catalin Ion, astfel ca partida a fost intrerupta pret de cateva minute. Daca mai tinem cont si de faptul ca in pauza jocului de juniori un jucator de la Dor Marunt s-a „infruptat” dintr-un pet cu bere, obtinem imaginea perfecta a situatiei reale din fotbalul calarasean. Cine spune ca avem un campionat judetean puternic se pacaleste sau incearca sa arunce praf in ochi. Nu avem o competitie de valoare, ci doar una mai echilibrata, iar acest lucru se datoreaza echipelor din prima jumatate a clasamentului, care fac un pic de pregatire.

Venus Independenta, Dunarea Ciocanesti, CSM Oltenita si Victoria Chirnogi sunt formatiile care au cele mai mari sanse la castigarea titlului de campioana judeteana. Toate patru sunt cluburi sportive si toate patru au drept de promovare. In vara acestui an, Federatia Romana de Fotbal a schimbat Regulamentul de Organizare a Activitatii Fotbalistice din Romania. O modificare importanta vizeaza fotbalul calarasean.

In urma cu un an, Victoria Chirnogi s-a retras din Liga a 3-a. Daca se aplica regulamentul de la acea data, gruparea condusa de catre Mircea Dan ar fi trebuit sa fie trimisa in Categoria Onoare, unde ar fi activat timp de trei sezoane fara drept de promovare. Numai ca Adunarea Generala a AJF Calarasi a hotarat ca echipa din Chirnogi sa joace in Liga a 4-a. La sedinta din vara anului trecut, Daniel Stefan – Gascanu a incercat sa fraudeze numaratoarea voturilor pentru a le da drept de promovare chirnogenilor, numai ca Ion Radu – Slick, presedintele lui Venus Independenta, si-a dat seama ca seful arbitrilor nu face o numaratoare corecta a voturilor si a intervenit la timp. S-a stabilit in cele din urma ca Victoria Chirnogi sa activeze in Liga a 4-a, dar fara drept de promovare la finalul sezoanelor 2013-2014 si 2014-2015.

Hotararea de anul trecut a Adunarii Generale a AJF Calarasi nu mai sta insa in picioare in acest moment. FRF a hotarat ca un club care, la finalul competitiei, are dreptul de a-si continua activitatea in acelasi eșalon, poate renunta la acest drept, urmand sa evolueze in sezonul competitional viitor in primul esalon competitional inferior in care exista locuri disponibile. Atat si nimic mai mult. Nici o sanctiune, nici o interdictie. Ca urmare, formatia antrenata de catre Adrian Cristea se anunta una dintre pretendentele la castigarea titlului de campioana judeteana, avand dreptul de a participa la barajul pentru promovarea in Liga a 3-a.

Doru Dinca – Motanu, presedintele AJF Calarasi, trebuia sa le prezinte situatia delegatilor echipelor din Liga Tractoristilor in Adunarea Generala care a avut loc la 2 august. Nu a facut-o! Nici o problema. Insa totusi trebuie sa lamureasca o problema. Costin Dan, arbitru „divizionar B”, este vicepresedinte al Colegiului Judetean Calarasi si raspunde de cavalerii fluierului de la Oltenita. Tatal sau este presedinte la Victoria Chirnogi. Comisia Centrala de Arbitri inca nu a facut public Regulamentul de Organizare si Desfasurare a Activitatii Arbitrilor de Fotbal. Acesta a fost modificat in vara acestui an.

Costin Dan este in acest moment cel mai bun arbitru din judet. Sunt meciuri din Liga a 4-a care au nevoie de un arbitru ca fiul lui Mircea Dan. Problema insa nu este a vicepresedintelui CJA Calarasi si nici a presedintelui Victoriei Chirnogi, ci a lui Doru Dinca. Seful AJF Calarasi trebuie sa discute aceasta situatie in Comitetul Executiv si sa ia o masura, sa se decida de catre greii fotbalului calarasean care sunt meciurile pe care le poate conduce chirnogeanul. Nu putem sa-l introducem in discutie si pe Gascanu pentru ca este de notorietate faptul ca presedintele CJA Calarasi are un dinte impotriva lui Costin Dan.

Articolul 4 – Principiile de promovare – retrogradare

1. Promovarea/retrogradarea se face potrivit dispoziţiilor art. 70 din Statutul FRF.

2. Un club care se află la finalul competiţiei pe un loc promovabil poate renunţa la dreptul de a promova, continuând să evolueze în acelaşi eşalon competiţional şi în sezonul următor.

2.1 Un club care, la finalul competiției, are dreptul de a-și continua activitatea în același eșalon, poate renunța la acest drept urmând să evolueze în sezonul competițional viitor în primul eșalon competițional inferior în care există locuri disponibile.

3. Renunţarea unor cluburi la dreptul de a promova se constată de către Comitetul Executiv al FRF/LPF/AJF/AMFB, printr-o decizie irevocabilă.

4. În plus faţă de calificarea pe baza meritului sportiv, participarea unui club în campionatul unei ligi naţionale poate depinde de alte criterii stabilite în cadrul procedurii de licenţiere, unde accentul se pune pe criterii sportive, de infrastructură, de dezvoltare a centrului de copii şi junioriadministrative, juridice şi financiare.

5. Este interzisă modificarea formei juridice, a structurii unui club sau orice operaţiune care are ca scop transmiterea/dobândirea dreptului de participare în competiţii sau/şi facilitarea obţinerii licenţei. Constituie modificări ale formei juridice sau ale structurii unor clubur i ori operaţiuni care sunt interzise următoarele: comasarea sau divizarea unor cluburi, schimbul de locuri între ele, schimbarea sediului în altă localitate, schimbarea denumirii, transferarea acţiunilor între cluburi sau cesiunea dreptului de participare făcută cu titlu oneros sau cu titlu gratuit. Aceste modificări sau operaţiuni sunt interzise numai în măsura în care sunt făcute în detrimentul integrităţii competiţiei sportive şi numai dacă au ca scop obţinerea dreptului de participare în competiţii sau/şi a licenţei. În orice situaţie, modificarea formei juridice sau a structurii unui club va fi permisă numai dacă se face dovada achitării tuturor obligaţiilor financiare.

6. Orice cerere adresată FRF având drept obiect modificarea formei juridice sau a structurii unui club precum şi/sau oricare dintre operaţiunile arătate la alin. precedent, însoţită de documentele aferente, este analizată de Direcţia Juridică a FRF, care emite un aviz juridic cu propunerea pentru aprobarea sau respingerea cererii de către Comitetul Executiv. O astfel de cerere poate fi introdusă numai în perioada 1- 30iunie a fiecărui an, în caz contrar urmând a fi respinsă. Cluburile interesate sunt obligate să însoţească cererile cu acte juridice şi alte documente care să le susţină şi, la solicitarea FRF, să le completeze în interiorul termenului arătat anterior, în caz contrar cererea urmând a nu fi luată în seamă.

6.1 În cazul în care se propune aprobarea cererii, avizul Direcţiei Juridice a FRF va fi afişat pe site-ul FRF şi la sediul FRF timp de minim 5 zile, înainte de şedinţa Comitetului Executiv în care urmează să se soluţioneze cererea. Sub sancţiunea decăderii din dreptul la acţiune, în intervalul de timp de după afişare şi până la data şedinţei Comitetului Executiv în care urmează să se dea hotărârea, orice club care dovedeşte un interes poate face opoziţie prin acţiune introdusă la Comisia de Disciplină şi Etică a FRF.

6.2 În cazul în care se propune respingerea cererii pentru încălcarea principiilor de promovare/retrogradare, Secretarul General al FRF va sesiza Comisia de Disciplină şi Etică a FRFcu privire la aceasta.

6.3 Hotărârile pronunţate de Comisia de Disciplină şi Etică pot fi atacate la Comisia de Recurs a FRF, deciziile acesteia fiind definitive şi executorii pe plan intern.

6.4 Comitetul Executiv hotărăşte aprobarea sau respingerea cererii pe baza avizului juridic, şi/sau pe baza hotărârilor executorii date în cauză de Comisia de Disciplină şi Etică sau Comisia de Recurs.

6.5 Secretarul General al FRF poate sesiza din oficiu comisiile competente cu privire la faptul că unul sau mai multe cluburi au încălcat principiile de promovare/retrogradare. În cazul în care, urmare a sesizării din oficiu, se constată că unul sau mai multe cluburi au încălcat principiile de promovare/retrogradare, comisia competentă va sancţiona clubul/cluburile în cauză cu interzicerea dreptului de promovare într-o categorie competiţională superioară pentru următorii 3 ani competiţionali socotiţi de la data la care a fost efectuată operaţiunea interzisă.

No Comments

  1. Daca este asa, Costin Dan nu are ce cauta la centru in partidele din Liga a IV-a, poate fi el si Zeus al arbitrajului. De altfel, sambata la Ciocanesti trebuia sa se recuze singur si poate ca acest meci (desi nu exista un regulament in acest sens) ar trebui sa se rejoace. Decizile sale eronate din timpul partidei pot fi interpretate acum in toate felurile.