Special — 13 iulie 2014 at 14:40

"Sportul este la pamant"

by

Profesor de sport la Liceul Nicolae Balcescu din Oltenita, Cristina Dragan este una dintre cele mai cunoste figuri din orasul aflat la varsarea Argesului in Dunare. A jucat fotbalul pentru echipa nationala de fotbal feminin a Romaniei, este implicata in proiecte ce au ca scop dezvoltarea sportului pentru mase, iar de curand a infiintat o echipa de handbal.
dragan10454519_715194595209583_8439026063705195691_n
Cum se implica Cristina Dragan in miscarea sportiva din Oltenita?
Cristina Dragan: Ma implic activ si constant prin Fundatia Sportul pentru Toti, Olimpiada Nationala a Sportului Scolar si alte activitati conexe.
In opinia dumneavoastra, care este principalul motiv pentru care copiii din ziua de azi fac tot mai putin sport?
Mentalitatea este de vina. Ei stau toata ziua pe calculator. Problema vine din familie. In primul rand, parintii trebuie sa aiba o educatie pentru miscare.
Prin ce metode poate fi atras un elev catre sport in vremurile noastre?
Prin lectia de educatie fizica, activitati scolare, extrascolare si extracurriculare. Exista strategii de atragere doar in media. De curand au aparut si pe retelele de socializare.
Sunteti profesor de educatie fizica si sport de multa vreme. Care este diferenta, din punct de vedere sportiv, dintre elevii de acum 20 de ani, cand erati dvs eleva, cei din urma cu 10 ani si elevii din ziua de astazi?
In primul rand, noi aveam doua ore de sport pe saptamani. Ei au acum doar o ora pe saptamana. In cel mai bun caz au un curriculum la decizia scolii. Acum ducem o lipsa de cluburi sportive pe plan local, unde sa se faca miscare in mod organizat. Acum 20 de ani nu existau telefoane mobile si laptopuri.Noi stateam mai mult pe afara, nu aveam atatea conditii cate au copiii din ziua de azi. Ei au conditii, dar tot nu au rezultate.
Cum ati ajuns sa jucati fotbal la echipa nationala a Romaniei?
Cand eam studenta in primul an la ANEFS am participat la o selectie oraganizata de echipa de fotbal feminin IMGB Bucuresti. Din 31 de studente, eu am fost singura selectionata, iar dupa un an am ajuns sa reprezint culorile Romaniei.
Ce ati simtit in momentul in care v-a cantat imnul?
Este un sentiment unic, inaltator, nu se poate descrie in cuvinte.
Intr-un oras cum e Oltenita, in care sportul a fost la pamant cativa ani, cum se poate pune bazele unui proiect sanatos?
Prin proiecte,locale, judetene, nationale si cu finantatre europeana. Sportul si la ora aceasta este la pamant.
Sunteti de parere ca sportul trebuie finantat din bani publici sau din fonduri provenite din mediul privat?
Si din bani publici si din bani privati, dar si din cei 2% din impozitul pe profit. Mediul de afaceri ar trebui sa finanteze cel mai mult, ca sa fie scutiti de la plata anumitor impozite catre stat.
Ce implica activitatea dvs ca membru in cadrul filialei calarasene a Academiei Olimpice Romane?
Organizez activitati specifice.
Care sunt cele mai importante actiuni realizate de catre Fundatia „Sportul pentru Toti” pe care o conduceti?
Exista anual un calendar AJSPT pe care-l respect indiferent de buget, chiar daca am doar materiale promotionale sau o diploma pentru copii.
Ce va face atat de populara printre elevi?
Probabil felul meu de a fi, dar si apropierea de ei. Cateodata sunt si mama si tata pentru ei.
Care a fost cel mai trist moment pe care l-ati trait de cand sunteti in invatamant?
Cand unii dintre colegii nostri pleaca prematur dintre noi si cand simt ca as da mai mult pentru sport, dar am oprelisti din mai multe parti.
De curand ati reusit sa puneti bazele unei echipe de handbal – juniori. Cum privesc oltenitenii acest proiect?

Suntem la inceput, avem doar doua luni. Sper ca in toamna, pe langa grupa pentru clasele V-VIII sa initiez si o grupa pentru clasele I-IV.
Credeti ca handbalul este un sport atragator pentru olteniteni?
Este atragator doar pentru cei care platesc. Eu as vrea sa reinnod traditia de altadata a orasului, Oltenita avand ehipa in Divizia B.
Sunteti de multa vreme membru in Consiliul Local Oltenita. Considerati ca legislativul local si-a facut datoria fata de olteniteni in ceea ce priveste miscarea sportiva?
Nu stiu, poate in mica masura. Eu am sris niste proiecte locale care vor ramane in timp pentru locuitorii orasului.
 
Cum reactioneaza Cristina Dragan atunci cand se simte nedreptatita?
Ca un vulcan.
Va vedeti peste cativa ani antrenand o echipa de fotbal – baieti la Oltenita, la nivel de seniori?
Sunt poate altii indreptatiti pentru acest post, multi dintre colegii mei au specializare fotbal, iar eu ma axez pe sportul pentru toti.
Ce nu va place la CSM Oltenita?
Nu ma exprim pe aceasta tema, sunt oameni in oras care o pot face. Eu am o stima deosebita pentru Virgil Bogatu. Este un profesionist, dar trebuie ajutat din toate punctele de vedere pentru a face performanta la CSM Oltenita.
Ce nu ii place Cristinei Dragan la Cristina Dragan?
Indaratnicia, caracteristica zodiei, nu prea las de la mine multe si de multe ori mai si pierd in viata.

No Comments

  1. BVO Cristina,respect!