Special — 7 iulie 2014 at 14:22

Calarasiul are nevoie de Dobrescu

by

Daca cineva ar incerca sa acorde un titlu pentru cea mai atipica figura din istoria arbitrajului calarasean, acesta ar ajunge la Catalin Dobrescu. A picat la mijloc intr-un scandal in care a avut doar rol decorativ, iar pretul pe care l-a platit este mult prea mare. Dobrescu este profesor de matematica in Calarasi, dar de cativa ani sta departe de fotbalul local.

Doru Dinca, presedintele AJF Calarasi, a promis ca ii va propune lui Catalin Dobrescu sa il inlocuiasca pe Ionel Ivanciu in comisia care se va ocupa de delegarile arbitrilor.
Doru Dinca, presedintele AJF Calarasi, a promis ca ii va propune lui Catalin Dobrescu sa il inlocuiasca pe Ionel Ivanciu in comisia care se va ocupa de delegarile arbitrilor.

 

Domnule Dobrescu, de cand stati departe de fotbalul calarasean si care este motivul pentru care ati ajuns sa fiti exclus din arbitraj?

Catalin Dobrescu: Din 2002, anul excluderii, nu am mai avut nici o legatura cu competitiile organizate de AJF, cu exceptia unei scurte perioade, in 2008-2009, cand am activat ca observator, dar m-am retras dupa un conflict cu domnul Cataros. In aceasta perioada am mai asistat la cateva jocuri, am participat cu elevii mei la mai multe competitii de sala, asa ca am mai vazut cativa arbitrii. Excluderea este o poveste complicata. Am fost arbitru asistent la un joc de Divizia C in care cei care pierdeau nu prea mai aveau sanse de salvare de la retrogradare. Sunt mandru de modul in care am arbitrat. De altfel, observatorul a acordat nota 8 si a precizat ca am avut faze grele, la care am luat decizii corecte. Dupa joc, gazdele, care au pierdut, ne-au urmarit si ne-au filmat in parcarea unui restaurant in care ne-am oprit sa mancam. Suparati, dupa joc ei nu au mai oferit masa, desi aveau obligatia aceasta. Au avut impresia ca o persoana de la restaurant a venit dupa noi in parcare si ca am primit bani inveliti in servetele. Au trimis caseta la Federatie, de unde informatia a ajuns in presa. La Comisia de Disciplina am vizionat caseta si am demonstrat clar ca noi am primit tichetul de parcare si nicidecum bani. De altfel, daca am fi primit bani, cu siguranta am fi fost si arestati, avand in vedere publicitatea facuta cazului. Din pacate, indicatia domnului Mircea Sandu, conform unor surse credibile din Federatie, a fost sa fim exclusi ca un exemplu ca ei ar lupta cu coruptia din arbitraj, avand in vedere ca in acea perioada existau multe scandaluri in Divizia A. Formal, au fost inventate incalcari ale unor articole de regulament ce ar fi fost incalcate, dar chiar si daca ar fi fost adevarate nu ar fi determinat decat o suspendare de 4-6 etape. Dupa cum am spus si la inceput, e o poveste complicata, dar sper ca am reusit sa surprind esentialul in aceasta scurta prezentare.

Dupa ce ati fost exclus din arbitraj, cu ce persoane din lumea fotbalului calarasean ati mai pastrat legatura?

Am mai pastrat legatura doar cu cativa arbitri din judet, cu care eram prieten, cu domnul Tache Ionescu, inca 2-3 ani,cu domnul Kosztelnic, fost arbitru la Divizia B, pe care l-am insotit la cateva jocuri de Divizia C unde era observator. Am mai fost sunat si de cativa oameni din Comisia Centrala de Arbitri care faceau delegarile la Divizia C pentru a furniza informatii despre arbitrii din judet. Este vorba despre George Ionescu si Eugen Mustata. Aveau mare incredere in mine.

La secventa in urma careia ati ajuns sa fiti exclus din arbitraj au mai participat Victor Grosu si Adrian Dragoi. Cei doi colegi ai dvs stiau ca urmeaza sa primiti o „atentie”?

Eu si Adrian Dragoi nu am purtat discutii pe aceasta tema cu nici una dintre echipe. Noi ne-am retras de la protocolul din seara ce preceda jocul la ora 23:30, impreuna cu observatorul. Grosu a mai ramas 2-3 ore si reprezentantii gazdelor au declarat ca a cerut o anumita suma de bani pe care o oferisera déjà oaspetii, insa eu nu am asistat la o asemenea discutie. Nici una din echipe nu a declarat ca eu si Adrian am fi avut discutii despre primirea unor “atentii”.

Ati mai vorbit cu Victor Grosu si Adrian Dragoi dupa acel episod?

Cu Victor nu am mai vorbit niciodata, insa Adrian e unul din cei mai buni prieteni, am fost colegi de scoala din clasa intai pana in clasa a 12-a, asa ca vorbim de fiecare data cand vine in tara. El lucreaza in Italia si am mai vorbit si despre acel episod nefericit.

Dupa ce ati fost exclus din arbitraj ca arbitru divizionar C, ati incercat sa va continuati cariera la nivel judetean?

Ca arbitru nu mai puteam,pentru ca am fost exclus din arbitraj, insa dupa gustul amar al excluderii nici nu imi mai doream acest lucru. Mai multi ani am luptat cu Federatia pentru a imi demonstra nevinovatia. A durat ceva pana cand am reusit sa accept nedreptatea si am ramas cu o parere foarte proasta despre oficialii din fotbal, atat din Federatie cat si din Calarasi.

La inceputul acestui an, in fotbalul calarasean, la fel ca si in fotbalul romanesc la nivel central, s-a produs o schimbare in sensul ca presedintele Bratu Cataros a fost inlocuit de catre Doru Dinca. Din exterior, se vede vreo schimbare in fotbalul calarasean?

Timpul este prea scurt, iar informatiile mele prea putine pentru a imi exprima o parere clara in acest sens. Eu si Adrian Dragoi am reprezentat “altceva” in arbitrajul calarasean. Atata timp cat fotbalul va fi condus de persoane care vin tot din sistem si nu s-au dezis de lucrurile negative din trecut nu cred ca sunt prea multe sanse de schimbare. In plus, schimbarea profunda se poate petrece doar atunci cand o majoritate a conducatorilor de cluburi si a politicienilor care ii controleaza pe acestia o doresc. Daca nu are sustinerea lor, presedintele AJF nu poate reusi.

Sunteti profesor de matematica si toata lumea va descrie ca pe un tip vertical. Daca vi s-ar propune sa faceti parte dintr-o echipa care are ca scop curatirea fotbalului calarasean de obiceiurile pacatoase si insanatosirea arbitrajului calarasean, ati accepta?

Toata lumea stie ca sunt un tip vertical, dar cred ca nu foarte multi ar dori o asemenea persoana intr-o functie de decizie. Indraznesc sa visez cateodata ca o asemenea echipa ar putea exista si as fi incantat sa fac parte din ea, daca as avea incredere in cei care mi-ar propune acest lucru. Ma tem insa ca va ramane doar o himera.

Cum il descrieti pe Daniel Stefan – Gascanu, actualul sef al Colegiului Judetean de Arbitri Calarasi?

Am fost colegi de arbitraj la Divizia C si aceasta este singura situatie in care l-am cunoscut. Cred ca este un reprezentant tipic al sistemului si nu poate produce o schimbare esentiala in bine.

Cand ati urmarit ultima oara un meci din Liga a 4-a?

In primavara anului 2013 am vazut un joc Modelu-Manastirea pentru ca juca unul din elevii mei. Arbitrul a fost din zona Oltenita si a dat peste cap tot jocul. Pentru spectatori a fost chiar comic.

In perioada in care ati activat la nivelul Ligii a 3-a, care au fost notele pe care le-ati obtinut la testarile date la CCA?

La testarile teoretice obtineam note in jur de 9, iar la cele fizice in jur de 8. Notele de la observari erau intre 8 si 9, de obicei. La sfarsitul turului am fost mereu intre primii 10 arbitri asistenti, din cei aproximativ 240 din Divizia C, dar in retur incepeau observarile aranjate cu note de 10,50 pentru fii fostilor arbitri, exista un sistem care permitea acest lucru, si clasamentul se schimba rapid.

Credeti ca Gheorghe Petrache, care a fost seful arbitrilor calaraseni in perioada in care ati fost arbitru in Liga a 3-a, ar fi un presedinte mult mai bun pentru Colegiul Judetean de Arbitri Calarasi decat Daniel Stefan?

Cred ca si domnul Petrache este un om al sistemului si nu ar schimba nimic. Imi aduc aminte ca aveam unele discutii cu dansul referitor la faptul ca nu tinea cont in delegari de notele obtinute de arbitri la testarile anuale. In acest fel, arbitrii nu erau incurajati sa se pregateasca, iar arbitrii talentati nu aveau sanse sa creasca prin jocuri importante. La jocurile cu miza au fost delegati arbitrii cu experienta practica, dar care nu se remarcau printr-o buna cunoastere a regulamentelor si se bazau pe “orientarea in teren”. Au existat 2-3 sezoane in care impreuna cu Adrian Dragoi si cu Viorel Solomon alcatuiam o brigada solicitata insistent de oaspeti la jocurile importante, pentru a fi corect arbitrati in deplasare, insa gazdele nu prea se bucurau cand ne vedeau. Erau obisnuite sa fie consistent ajutate. Desi nu am informatii actuale, sunt convins ca nici acum nu se tine cont in delegari de rezultatele de la testari.

Care este cea mai problema pe care o are fotbalul calarasean in acest moment?

Nu stiu exact ce isi doresc reprezentantii cluburilor si daca ei ar accepta schimbari importante, dar cred ca nu exista in AJF o viziune cu privire la cateva etape esentiale in transformarea fotbalului judetean. Este nevoie de sanctionarea drastica a cluburilor care nu asigura securitatea oficialilor la jocuri si au dese incidente in jocurile organizate acasa. Ar trebui sa se mearga pana la excludere. De asemenea, nu trebuie evitata sanctionarea jucatorilor care se fac vinovati de violente impotriva oficialilor, adversarilor sau a altor persoane si urmarirea aplicarii acestor sanctiuni pentru ca cei sanctionati sa nu joace pe fals, cum se obisnuieste. Aceste doua masuri ar asigura un confort suficient arbitrilor pentru a aplica exigent regulamentul si a elimina comportamentul nesportiv si violent din teren, conducand astfel la cresterea calitatii jocului. De asemenea, o alta problema s-ar rezolva daca s-ar organiza cursuri intensive pentru arbitri tineri. Am observant ca acestia nu cunosc regulametul si arbitreaza dupa cum au vazut la cei mai vechi. Aceste cursuri trebuie sustinute de catre cineva care cunoaste foarte bine regulamentul si are si abilitati de cumunicare. Din pacate nu vad pe nimeni capabil de asa ceva in AJF Calarasi. Grupul de arbitrii tineri astfel format trebuie promovat treptat si atent, observat de catre un grup restrans, de 2-3 observatori, buni cunoscatori ai arbitrajului. Tot treptat trebuie crescut baremul de arbitraj pentru a asigura o independenta financiara arbitrilor si a ii feri de eventuale tentatii. Baremul de acum cred ca este mic. 

Cum poti fi atrasi tinerii catre arbitraj?

Trebuie organizate selectii in licee, cu cativa profesori de sport si observatori, pentru a crea un grup initial care in urma cursurilor si observarilor sa conduca la acel corp de arbitrii tineri, corecti si bine instruiti. Acesti tineri trebuie feriti de influentele negative ale celor mai vechi si trimisi sa arbitreze alaturi de putinii arbitri buni pe care ii avem, observati de acel grup de observatori restrans pomenit mai sus. Cred ca in evolutia arbitrajului este important acel om care “sfinteste locul” si poate fi un exemplu pentru tineri. In activitatea mea de profesor am observat ca puterea exemplului este determinanta in evolutia unui tanar.

Care este cea mai frumoasa amintire pe care o aveti din fotbal?

Ca jucator, este debutul la echipa de tineret a lui Dinamo, la 19 ani, dar si experientele mai recente de participare alaturi de elevii mei la diverse competitii de sala. Ca arbitru, ar fi promovarea in Divizia C, atunci cand din judet nu se mai promovase de multi ani si se spunea ca nu poti promova fara sa dai bani. O amintire frumoasa este si jocul care a dus la excludere, intrucat sunt foarte mandru de modul in care am arbitrat in conditii de presiune foarte mare.

Care a fost cea mai mare greseala pe care ati comis-o ca arbitru? 

In teren imi amintesc ca nu am validat un gol pentru ca mingea trecuse prin plasa si nu am observat acest lucru, fiind indus in eroare si de arbitrul asistent, care a indicat corner. Din fericire, era un meci de juniori si scorul era 7-0, iar autorul golului era un vecin, asa ca dupa joc ne-am amuzat toti de greseala facuta. Exista si un mare regret in cariera de arbitru si anume faptul ca la singura sansa de a sustine un concurs pentru Divizia B nu am fost suficient de bine pregatit fizic pentru a prinde unul din putinele locuri neocupate de fii fostilor arbitri.

Comments are closed.