SPORT — 9 iunie 2014 at 13:00

Alegeti vinovatul de la Radovanu!

by

Steaua Radovanu si Inainte Modelu trebuiau sa se intalneasca sambata, 7 mai, cu incepere de la ora 18:00, intr-un meci contand pentru ultima etapa a Ligii a 4-a, sezonul 2013-2014. Gazdele au anuntat ca terenul de la Valea Popii, acolo unde isi disputa jocurile de pe teren propriu, este impracticabil, astfel ca AJF Calarasi a anuntat ca partida nu se mai disputa si urmeaza sa fie castigata de catre modeleni cu 3-0 prin neprezentarea gazdelor.
Decizia presedintelui Doru Dinca – Motanu a pus pe jar lumea fotbalului calarasean. Dunarea Gradistea, Viitorul Curcani si Dinamo Sarulesti cer acum excluderea din campionat a stelistilor pe motiv ca acestia au ajuns la cea de-a doua neprezentare.
O decizie in acest sens va fi luata in aceasta saptamana de catre Comisia de Disciplina din cadrul AJF Calarasi. Vina pentru acest scandal se imparte intre Steaua Radovanu si AJF Calarasi, motiv pentru care nimeni nu stie care este cea mai buna solutie.
De ce trebuie exclusa Steaua Radovanu? 
Antrenorul Marian Speriatu – Olariu a spus ca terenul este impracticabil. Tehnicianul Stelei a pus la dispozitie azi un filmulet prin care se vede foarte clar ca pe marginea terenului, in zona bancilor de rezerve, a existat apa, iar intr-un colt al terenului, la poarta de langa biserica, sunt urme de tractor. In regulament scrie insa foarte clar, in articolul 44, ca un teren este impracticabil doar daca aproximativ 1/4 din teren este sub apă, iar adâncimea apei nu mai permite ca mingea să vină în contact cu pământul, astfel încât controlul şi circulaţia mingii sunt împiedicate cu desăvârşire, situatie care nu se poate spune ca a existat la Valea Popii. Olariu nu poate fi acuzat ca a mintit, chiar daca necunoasterea regulamentului – lucru de care il banuiesc – nu reprezinta o scuza. In schimb, antrenorului de la Radovanu i se poate reprosa faptul ca a acceptat sa piarda meciul cu 3-0, prin neprezentare, in conditiile in care stia foarte bine ca nu a facut nici deplasarea la Fundulea si ar putea ajunge sa fie exclus din competitie si aruncat in Categoria Onoare.
De ce trebuie reprogramat meciul cu Modelu?
AJF Calarasi si-a dat acordul ca meciul dintre Radovanu si Modelu sa nu se dispute. Doru Dinca – Motanu, presedintele forului fotbalistic judetean, a gresit cand a acceptat ca stelistii sa piarda meciul cu 3-0, prin neprezentare. Seful de la Casa Alba are dreptate cand spune ca nu avea rost sa puna pe drumuri echipa din Modelu si brigada de arbitri pentru a constata daca terenul este impracticabil, chiar daca in ROAF scrie clar ca impracticabilitatea terenului de joc se constata si se declara numai de catre arbitrul jocului. Radovanu este o echipa saraca, ce nu-si permite sa plateasca excursiile oamenilor negri. Cel mai simplu era ca Motanu sa-l trimita la Valea Popii pe vicepresedintele AJF Calarasi, Nicolae Eftene, misiunea acestuia fiind aceea de a verifica spusele lui Marian Speriatu. De la Oltenita pana la Valea Popii sunt numai 15 kilometri.
Cum e mai bine pentru Motanu?
Marian Speriatu – Olariu si Doru Dinca – Motanu au dovedit in acest caz ca nu cunosc regulamentul, dar nici unul nu poate fi acuzat de rea credinta. Este de apreciat faptul ca antrenorul celor de la Radovanu a avut initiativa de a anunta AJF Calarasi ca suprafata de joc de la Valea Popii este acoperita de apa, dar acesta trebuia sa stie ca un teren este impracticabil numai in cazul in care un sfert din aria sa este acoperita de apa. Presedintele AJF Calarasi trebuie si el apreciat pentru ca nu a vrut sa puna pe drumuri brigada de arbitri si echipa din Modelu, dar se face vinovat pentru ca nu a respectat regulamentul.
Sunt voci care afirma ca Doru Dinca trebuie sa isi dea demisia pentru aceasta gafa. Personal, nu impartasesc aceasta opinie. Dar stau si ma gandesc ce decizie este mai buna pentru presesintele AJF Calarasi. Daca va reprograma jocul, Dunarea Gradistea, Viitorul Curcani si Dinamo Sarulesti vor avea toate motivele din lume ca sa se repeada la gatul celui care conduce fotbalul calarasean. In plus, anul viitor, daca o echipa nu se va prezenta la doua meciuri, Motanu se va vedea lipsit de temei atunci cand va decide excluderea acelei formatii. Daca nu a facut-o cu Radovanu, de ce sa o faca cu Fundulea, de exemplu? Daca ii va exclude pe cei de la Radovanu, Dinca le va inchide gura celor de la Gradistea, Curcani si Sarulesti si va putea aplica la sange regulamentul in editia viitoare a Ligii a 4-a, insa il va avea pe constiinta pe Marian Speriatu. Sincer, cred ca este cel mai complicat caz pe care il putea avea pe masa Comisia de Disciplina din cadrul Asociatiei Judetene de Fotbal.
Articolul 44 – Teren de joc impracticabil
1. Terenul de joc este impracticabil dacă se află în una din următoarele situaţii:
a) dacă aproximativ 1/4 din teren este sub apă, iar adâncimea apei nu mai permite ca
mingea să vină în contact cu pământul, astfel încât controlul şi circulaţia mingii sunt
împiedicate cu desăvârşire;
b) în caz de furtună, ploaie torenţială, descărcări electrice, ninsori abundente, ceaţă sau
viscol sau dacă, urmare a acestora, vizibilitatea este sub 150 de m. Dacă aceste situaţii
intervin după începerea jocului, arbitrul va întrerupe jocul;
c) terenul este acoperit cu zăpadă a cărei grosime împiedică controlul şi circulaţia mingii;
d) terenul are una sau mai multe porţiuni acoperite de gheaţă care constituie pericol
pentru integritatea corporală a jucătorilor şi arbitrilor.
2. Impracticabilitatea terenului de joc se constată şi se declară numai de către arbitrul jocului.
3. Ora de începere a jocului se poate amâna, sau jocul se poate întrerupe, maxim 60 de minute
dacă terenul de joc devine impracticabil.
4. În situaţiile arătate la art. 44.1, lit. a) şi c), cluburile organizatoare sunt obligate să ia toate
măsurile în vederea readucerii suprafeţei de joc în condiţii care permit desfăşurarea jocului. În
caz contrar, vor suporta consecinţele prevederilor regulamentare.
5. Jocurile care nu pot începe sau nu mai pot fi reluate în condiţiile menţionate mai sus, vor fi
programate a doua zi, având aceeaşi oră de începere, cu excepţia jocurilor de juniori, care vor fi
reprogramate de forul organizator. Dacă, din aceleaşi cauze obiective, jocurile de seniori nu se
dispută nici a doua zi, acestea vor fi reprogramate conform prevederilor regulamentare.
6. În caz de calamităţi naturale (inundaţii, ninsori abundente, etc.), Comitetul Executiv al FRF,
Comitetul Executiv al LPF sau Biroul Executiv al AJF/AMFB vor hotărî măsurile care se impun.

No Comments

  1. Hahaha,de ce oare nu ma mir???cu oamenii astia de buna credinta,care nu lasa arbitrul sa decida ptr ca Radovanu nu are bani.Afara din campionat Radovanu,demisia celui ce a luat decizia si lacat pe poarta ajf…oricum si cu si fara,ne distram la fel.:)))))

  2. La cat de idiot sa fi sa bagi tractoru cand terenu este ud?daia este asa mai ales in filmare se vede ca a intrat cu tractoru cnad terenu era imbibat si a lasat urme domne…..

  3. Bataie de joc. Ala e teren inpractibil? Serios? sa fie exclusi!

  4. Uite cine vb astai de la curcani care au jucatori pe fals gen magaru si alti la curcani pute de nu poti sa stai
    La sarulesti unde se joaca cu sabile si topoarele pe teren si in cabine
    Sa numai zic la manastire unde acum doi ani de zile la meciul tur fundasul lor drepta la rupt pe capitanul de la radovanu la bagat in spital 3 luni de zile nu a putut juca ca acolo la manastirea nu se joaca fotbal se rupe picioare. Voi asti care faceti blaturi si umblati cu bani pe la usi sa va fie rusine . nu stiu ce aveti cu radovanu pt ca mereu vau respectat pe toti la fel.

  5. „Olariu a spus ca terenul e impecabil” daca si ala e teren inpecabil :)) veniti la Crivat sa vedeti National Arena :)))