Special — 30 aprilie 2014 at 15:23

Razboi intre Lulea si Eftene

by

Conducerea AJF Calarasi a decis ca fotbalul calarasean trebuie sa scape de anumiti observatori, lucru considerat imbucurator de catre delegatii celor mai multe echipe din campionatul judetean. La Calarasi, Bogdan Leu a scapat de Silviu Pana sau Ion Tudor, in vreme ce la Oltenita vicepresedintele Nicolae Eftene a cautat sa scape de Dan Lulea si Mirel Burlacu. Nu avea aceleasi ganduri si cu George Greceanu, dar acesta s-a aliat cu cei doi rasculati si a semnat un memoriu ce i-a fost adresat lui Doru Dinca, presedintele AJF Calarasi.
Nicolae Eftene, vicepresedintele AJF Calarasi.
Dan Lulea, fost arbitru la nivelul judetului Calarasi, se considera nedreptatit de Nicolae Eftene, care a primit mana libera de la Bogdan Leu pentru a face delegarile observatorilor de la Oltenita. Inainte de a publica acest articol am purtat o discutie cu Dan Lulea in care i-am spus care este punctul meu de vedere.
Personal, consider ca Lulea, Greceanu si Burlacu trebuiau sa ii ceara lui Eftene o intrevedere in patru pentru a pune lucrurile la punct. Am vorbit cu Lulea in momentul in care a adresat memoriul catre AJF Calarasi si a admis atunci ca a gresit ca nu a stat mai intai de vorba cu Eftene, ba chiar mi-a spus ca il va suna pe vicepresedintele forului fotbalistic judetean pentru a fixa o intalnire. Lucrul acesta insa nu s-a mai intamplat, iar tensiunile din cei doi s-au amplificat.
Lulea considera ca normal era ca telefonul sa vina din partea lui vicepresedintelui. „Eftene este mai nou si e normal ca el sa ma caute pe mine. Eu sunt de 33 de ani in fotbal”, spune Lulea, lucru cu care nu sunt deloc de acord. Nicolae Eftene este vicepresedintele AJF Calarasi, iar Lulea este un biet observator. In plus, Eftene este mult mai vechi in fotbal decat Lulea. Ca junior a fost campion national cu Progresul Bucuresti, iar ca antrenor a facut din Oltenita vicecampioana nationala in 1994. Daca mai socotim si comportarea in conformitate cu principiile moralei descoperim ca balanta se inclina complet in favoarea lui Eftene.
Nu ascund faptul ca sunt prieten cu Nicolae Eftene. Recunosc ca nu imi place atunci cand vorbeste murdar celor pe care ii antreneaza, dar eu vreau sa iau ce e bun de la vicepresedintele AJF Calarasi. Fiecare om are pacatele sale, inclusiv Dan Lulea, al carui sustinator nu ma pot declara din moment ce mi-a zis ca a intocmit raport suplimentar dupa meciul Crivat – Belciugatele, scor 1-2, dar acesta nu a mai ajuns pe masa Comisiei de Disciplina.
Ma bucura faptul ca in week-end, dupa ce a fost la meciul dintre Conpet Stefan cel Mare si FC Independenta, Lulea l-a sunat pe Eftene si i-a povestit ceea ce s-a intamplat la acel joc. Consider ca observatorul a facut un pas spre normalitate si am speranta ca se va convinge ca vicepresedintele AJF Calarasi nu poarta ranchiuna nimanui. Lulea trebuie doar sa inteleaga ca lumea ce l-a votat pe Eftene vicepresedinte al AJF Calarasi s-a saturat de nedreptatile petrecute in perioada lui Cataros, nedreptati la care a fost partas inclusiv Dan Lulea, la fel cum au fost partasi si alti oameni ce acum privesc fenomentul fotbalistic calarasean de pe margine.
Mirel Burlacu, George Greceanu si Dan Lulea au depus la sediul AJF Calarasi urmatorul memoriu. Eu consider ca fiind neintemeiat – ca sa nu spun aberant – demersul celor trei observatori din Oltenita. Nu vreau sa raspund mai mult pentru ca mi-am propus sa nu mai nasc dispute. Fotbalul calarasean are nevoie de idei, nu de certuri. In schimb, Nicolae Eftene, daca doreste, isi poate exprima punctul de vedere. Amintesc doar declaratia vicepresedintelui AJF Calarasi: „Cand eram antrenor la Curcani, Bebe Enciu, patronul echipei, le dadea jucatorilor cate o bere daca reuseam sa castigam. La un meci a venit Dan Lulea, Enciu a vrut sa ii dea si lui o bere dupa meci, iar Lulea i-a spus lui Enciu ca vrea doua sticle de vin ca sa se considere respectat. Asta e Dan Lulea, se duce la meciuri si formuleaza cerinte in fata oamenilor de fotbal”.
„Domnule Presedinte,
Observatorii din Subcolegiul Oltenita va roaga sa nu fie delegati de Eftene Nicolae, deoarece:
– La sedinta la care ati participat si dvs. ne-a interzis sa ne spunem opinia, desi in Constitutia Romaniei este garantat dreptul la opinie. Aceasta atitudine arata lipsa de respect fata de noi.
– In discursul pe care l-a tinut nu a fost explicit si coerent, are un vocabular sarac si a folosit termeni care nu se regasesc in dex-ul fotbalului romanesc. De exemplu: „tusier”, in loc de arbitru-asistent sau „supervizor” in loc de observator de joc;
– Este o persoana conflictuala, care ne-a adus injurii nefondate cand eram noi arbitri, iar el antrenor la Curcani, chiar daca echipa pe care o antrena conducea detasat;
– In timpul partidei avea un comportament vulgar, injura arbitrii, observatorul si pe cei care ne-au delegat, adica AJF-ul, de la care a primit functia de vicepresedinte si cea de observator de joc;
– Nu si-a revizuit atitudinea nici dupa atatia ani;
– Este vicepresedinte AJF, este „supervizor”, este consilier la primaria Curcani, dar s-a dus la jocul disputat in data de 08.03.2014 la Curcani, dar nu stim in ce calitate, unde a certat arbitrii si a avertizat observatorul jocului, dar a fost si”antrenor”, a dat indicatii echipei gazda, din tribuna;
– Stia ca nu are voie ca la un joc de fotbal, chiar daca se disputa in comuna lui, nu poate sa fie vicepresedinte, „supervizor” si „antrenor” in acelasi timp?
– In data de 09.03.2014 a asistat la jocul de la Soldanu, in pauza dintre reprize a venit la cabina arbitrilor, nu s-a luat de maniera de arbitraj, daca avea motive, dar i-a spus arbitrului: „Bai Mitea, tu nu ai vazut ca jucatorul nr. 9 de la oaspeti avea jambierii lasati?”
– Stia ca nu are voie sa intre in cabina arbitrilor, chiar daca era „supervizor”?
– Noi nu am invatat arbitrajul la televizor, am arbitrat pe ploaie, lapovita, ninsoare, sau pe caldura sufocanta;
– Avem intre 22-24 de ani de arbitraj si intre 7-9 ani ca observatori, avem peste 30 de ani de cand suntem in slujba AJF;
– Referitor la delegari, trebuia sa inteleaga ca se fac treptat, ca un tanar care se duce sa lucreze in constructii – sau unde o mai gasi de lucru – intai cara cu roaba si dupa un timp ajunge sa lucreze in/la interior;
– Nu a invatat ca respectul trebuie sa fie reciproc, sau ca respectul se castiga, nu se impune.
Consideram ca cele mai sus mentionate constituie un temei spre a nu fi delegati de Eftene Nicolae.”
Nemultumirile olteniteanului Dan Lulea nu se opresc aici. Pentru ca nu mai sunt parte din memoriul formulat catre conducerea AJF Calarasi in luna martie, imi voi permite sa ii raspund punctual pentru ca a reusit sa strecoare cateva neadevaruri.
Nicolae Eftene face delegarile dupa bunul plac, fara sa tina cont de vreun regulament, in dorinta de a-i exmatricula pe semnatarii memoriului. Dupa sedinta la care au participat noii membri ai AJF, s-a dat testare scrisa, la care au participat in afara de semnatarii memoriului Paun Florentin, un tanar respectabil, Emi Adam, care vine „din iarba”, cum zicem noi, dupa parerea mea cel mai bun arbitru din generatia sa din judet. Noii observatori pe care i-a adus, Olivian Capra, venit din etapa cu numarul 6 din retur, Marincel Gheorghe, venit din etapa cu numarul 7 din retur, si Ivascu Adrian, venit din etapa cu numarul 8 din retur, nu au dat testarea scrisa.
Nicolae Eftene a primit din partea presedintelui AJF Calarasi, Doru Dinca, la cererea lui Bogdan Leu, seful corpului de observatori din cadrul AJF Calarasi, misiunea de a face delegarile observatorilor de la Oltenita. Fiind ales in functia de vicepresedinte al AJF Calarasi, Eftene are maturitatea necesara pentru ducerea la indeplinire a unei astfel de sarcini. Nicolae Eftene nu a exmatriculat pe nimeni, iar ca drept dovada sta faptul ca Dan Lulea a fost delegat in urma cu doua etape la meciul dintre Independenta si Sarulesti, iar sambata va merge la meciul dintre Borcea si Dor Marunt. Sedinta despre care vorbeste Dan Lulea s-a desfasurat la Oltenita, dar la ea nu a participat nici un membru al AJF Calarasi, ci arbitrii si observatorii de la Oltenita. Membru al AJF Calarasi este o echipa afiliata. Dupa stiinta mea, Olivian Capra a dat testare la Calarasi. In cazul lui Marincel Gheorghe si Adrian Ivascu, unul dintre cei mai buni fundasi pe care i-a avut Oltenita, imi permit sa ii raspund lui Dan Lulea cu o intrebare: In ultimii sai cinci ani de cariera in arbitraj, unde a dat testarile? La care carciuma?
Stia Eftene Nicolae ca pentru a deveni observator, o persoana inainteaza o cerere catre AJF si sustine o testare scrisa?
Bratu Cataros, in momentul in care a pierdut alegerile, a plecat de la AJF Calarasi cu toate documentele. A luat chiar si televizorul din perete. Daca ii era la indemana, lua si geamurile. In plus, echipele au cerut sa se vada o schimbare, sa apara observatori noi, iar Nicolae Eftene a adus observatori noi. Depunerea unei cereri reprezinta doar o formalitate. Este ultima problema!
Olivian Capra in 4 etape a fost delegat de doua ori la Fundulea. Stia Eftene Nicolae ca de regula un observator nu trebuie sa fie delegat de doua ori la jocurile aceleasi echipe, pe teren proriu?
Olivian Capra a fost delegat la meciul Fundulea – Radovanu, care nu s-a disputat, si la meciul Fundulea – Modelu, scor 0-5. Intre cele doua meciuri de pe teren propriu, Fundulea a disputat si un meci in deplasare. Potrivit lui Bogdan Leu, un arbitru poate observa o echipa din doua in doua etape, dar nu de mai mult de trei ori in tur sau retur.
La jocul dintre C.S.M. Oltenita – Viitorul Curcani a fost in calitate de consilier al primariei Curcani sau de „supervizor”? Stia Eftene Nicolae ca nu trebuie sa exercite presiuni asupra arbitrilor, acestia trebuie lasati sa se concentreze asupra jocului?
Dan Lulea nu are proprietatea termenilor, din pacate. Nicolae Eftene nu este consilier al primariei Curcani, ci membru in cadrul Consiliului Local Curcani. Pe stadionul din Oltenita, intrarea este libera. Ca urmare, oricine poate merge la meci acolo. Eftene a fost prezent doar la repriza a doua a meciului dintre Oltenita si Curcani. In prima repriza a fost la Ulmeni – Dragos Voda. Daca Eftene a exercitat presiuni asupra vreunui arbitru, acesta trebuia sa informeze in scris presedintele Colegiului Judetean de Arbitri Calarasi. Dan Lulea face referire la Gigel Nastase, care s-a plans ca Eftene l-ar fi avertizat inaintea meciului ca a venit la joc special pentru el. Alexandru Serban – Festa a fost martor la aceasta discutie, impreuna cu doi juniori. Toti trei sustin ca a fost doar o gluma. In plus, daca Eftene era croit sa-l „lucreze” pe Nastase nu mai pleca in prima repriza la Ulmeni.
La jocul de la Budesti le-a spus jucatorilor ca nu se poate incepe jocul fara aparatori, vazand reactia acestora, le-a spus: „Bine, nu aveti bani pentru aparatori, dar macar puneti-va niste cartoane in loc de aparatori”
De cate ori a fost Costica Sima medic sau asistent medical la meciurile jucate pe teren propriu de catre CS Budesti, meciuri la care Dan Lulea a fost delegat ca arbitru sau ca observator?
La jocul de la Frumusani le-a spus arbitrilor: „Mie imi este scarba de arbitri”, martori sunt arbitri de la cele doua jocuri.
Nicolae Eftene nu este singurul om de fotbal din judetul Calarasi caruia ii este scarba de arbitri. Nicolae Eftene a fost ales vicepresedinte al AJF Calarasi de catre reprezentantii echipelor din judet. Echipele din judet finanteaza activitatea AJF Calarasi. AJF Calarasi este suma tuturor echipelor din judetul Calarasi, nu este „cuibul” arbitrilor si observatorilor. Dan Lulea face aceeasi greseala pe care au facut-o si caporalii lui Bratu Cataros. Isi imagineaza ca AJF Calarasi trebuie sa reprezinte arbitrii, nu echipele.
Intr-o convorbire telefonica mi-a spus ca putem sa facem memorii si sa scriem ce vrem, ca ii este indiferent si ca „imi este scarba si acum de arbitri”. I-am reprosat ca cei care nu au dat testare au mai multe jocuri si nu este corect, lucru ce se vede in clasamentul cu numarul de jocuri si m-a intrebat unde exista acest clasament. Am evitat sa-i raspund.
Este foarte bine ca Dan Lulea a dat testare, dar asta nu inseamna ca Nicolae Eftene este obligat sa il delege. Marin Stefan a luat cea mai buna nota la testarea data la Calarasi, iar cand a fost la meci la Lehliu Gara – Chirnogi, scor 4-2, a stat intre banci, nu si-a notat nici macar o virgula si i-a spus lui Doru Dinca, presedintele AJF Calarasi, ca penalty mai clar ca ala nu exista.
La jocul dintre Curcani si Gradistea l-a atentionat pe observatorul Mirel Burlacu de nota pe care i-o va da arbitrului Stan Andrei.
Nicolae Eftene nu i-a cerut sa scrie ceva ce nu s-a intamplat. Unde nu exista presiune nu exista nici performanta. Mirel Burlacu i-a dat 9,5 lui Andrei Stan la acel joc. A fost ultimul sau meci in Liga a 4-a. Povestea am mai scris-o, nu vreau sa o repet.
La jocul dintre Chirnogi si Ulmeni, spun gurile rele, ca l-a atentionat pe observatorul Emi Adam de nota pe care i-o va da arbitrului Stan Andrei.
Gurile rele mananca rahat. Tot gurile rele spun ca arbitrii de la acel meci au mancat miel de la Ulmeni, dar eu nu mai uit in gura lumii rele. Emilian Adam, atunci cand a fost rugat de catre Nicolae Eftene sa faca parte din corpul de observatori, a acceptat, dar cu conditia ca nimeni sa nu ii dea indicatii, nimeni sa nu faca presiuni asupra sa. Emilian Adam este un barbat cu personalitate. In plus, Nicolae Eftene nu i-a cerut lui Emilian Adam sa scrie ceva ce nu s-a intamplat.
La jocul dintre Oltenita si Curcani, spun gurile rele, ca l-a atentionat pe observatorul Silviu Balan de nota pe care i-o va da arbitrului asistent Nastase Gigel.
Am impresia ca „gurile rele” este nick-name-ul lui Gigel Nastase. La fel ca la Curcani si ca la Chirnogi, Nicolae Eftene nu i-a cerut observatorului sa scrie ceva ce nu s-a intamplat. Silviu Balan i-a dat „nota de comisie” nu doar lui Gigel Nastase, ci si lui Cristian Dociu, arbitru de centru la acel joc. Observatorul partidei de la Oltenita nu s-a plans nimanui ca Eftene i-ar fi sugerat sa dea vreo nota proasta vreunui arbitru.
Reprosurile lui Dan Lulea nu se opresc aici. Observatorul oltenitean este deranjat si de cateva afirmatii pe care le-am facut la adresa sa in articolele pe care le-am scris de-a lungul vremii pe www.sportcalarasean.ro! Il cunosc de multa vreme pe Lulea si am aceeasi parere despre el pe care o au si oamenii din lumea fotbalului calarasean. Admir la el doar faptul ca este un tipicar. Voi insira mai departe ultimele nemultumiri ale olteniteanului, opinia mea urmand a aparea in finalul acestui articol.
Sorine, ai mai scris ca eram un simplu primitor de barem sub vechea conducere AJF.
Iti aduc la cunostinta ca:
Timp de aproximativ doua campionate am scris in raportul de observare ca terenul de joc nu este regulamentar, deoarece lipseste gardul imprejmuitor si jocul nu se poate disputa – am fost sunat de la AJF si mi s-a spus ca : „Nu te-ai plictisit de cate ori ai scris despre teren neregulamentar, adaptati-va”
– pe 20.08.2008, la jocul C.S. Curcani – Gloria Fundeni, un jucator de la oaspeti a fost eliminat, ulterior primind 6 etape de suspendare;
– pe 28.09.2008, la jocul de Cupa Romaniei dintre Viitorul Plataresti – Gloria Fundeni, am scris in raportul de observare ca jucatorul eliminat etapa trecuta a jucat in teren – am primit telefon de la AJF ca: ” Nu este treaba ta „, iar Gloria Fundeni a mers in turul urmator;
Am copii dupa toate rapoartele suplimentare si am notate toate jocurile observate, incepand cu C.S. Budesti – Unirea Manastirea, scor 3-1, din data de 20.08.2005, iar jocul dintre Venus Independenta – Dinamo Sarulesti, scor 8-0, din data de 19.04.2014, fiind jocul cu numarul 250.
Ca arbitru nu am fost nici un sfant, dar nici un ticalos. Am avut buza sparta de un jucator pentru ca am fost „curajos” si i-am aratat cartonasul rosu, cand a vazut mama mea – Dumnezeu s-o odihneasca – bluza de arbitru plina de sange a inceput sa planga si m-a rugat sa nu ma mai duc la aribtraj, dar m-am dus inca 23 de ani, pentru ca imi placea.
Sorine, voi continua sa te respect daca scrii corect de mine, adica sa verifici inainte sa scrii, nu cum a facut un coleg de breasla cu tine, care a scris ca l-am acoperit pe un arbitru, dar eu nu am fost delegat la acel joc. Eu am fost atunci la un joc la Fundeni. In rest sa auzim doar de bine.
Iar lui Zamfir „Zamba”, de la Curcani,care i-a spus lui Nastase Gigel „Ba, ai baut apa dupa Dan Lulea” ii raspund ca fiind ocupat mai mult cu 1×2, chiar daca este paznic la scoala din comuna, nu a invatat sa respecte si nu a invatat sa scrie. In schimb, am avut o impresie buna despre baiatul sau, atat cat a fost arbitru, cat si ca jucator.
Gigel Zamfir – Zamba nu este singurul paznic din Romania. Munceste, nu fura! Eu raman la parerea ca Dan Lulea a facut parte din sistemul lui Bratu Cataros din moment ce a acceptat sa faca compromisuri. Arbitru nebatut, ziarist neinjurat si fotbalist neaccidentat nu exista. In rest, asa cum spune chiar Dan Luklea, sa auzim doar de bine de acum inainte.
 
 
 
 
 

No Comments

  1. buna,referitor la scandalul de la oltenita ,toti sunt de vina,ii cunosc destul de bine si pe dl Eftene si dl lulea,a dori sa le reamintesc ambilor ,ca sunt partasi la multe nereguli ,referitor fotbalistic pe zona oltentia,dar le dau un sfat ,nu stiu cat poate sa fie de util,domnilor nu mai va certati ,ca nu stiti daca mai aveti timp sa va impacati.viata e prea scurta