SPORT — 29 martie 2014 at 18:33

Si calul fuge, dar nu da lapte

by

Daca dai fotbalul la o parte, Dunarea Calarasi produce o impresie buna. Tandreturi vegetale, ambianta, dichis, antiseminţism, staif european. Totul pare sa arate civilizat si sa miroasa frumos. Site-ul clubului – desi arata oribil – intretine sentimentul ca aici lucrurile se fac inteligent. El se deschide cu o formula de extractie catalana si te invita sa conchizi ca nu ai de-a face doar cu o echipa, ci cu un fenomen. Cu atat mai trist e sa constati ca pe teren, departe de retorica si design, fotbalul Calarasiului e ponosit, limfatic si fara orizont, asa cum a fost si astaz cu Popesti Leordeni. O repriza in stilul Calarasiului, adica modest, o alta repriza foarte buna – cea mai buna repriza pe care am vazut-o eu la Dunarea de cand dau cu sapa pe acest – insa ineficienta din cauza faptului ca in galben si albastru au ajuns sa joace unii care nu stiu sa traga la poarta. O formatie altadata virila si decisa practica acum un joc incalcit si sterp. Antrenorul Ion Rauta pare un compozitor in pana de idei, care cauta scanteia unei linii salvatoare si gaseste doar formule care suna cacofonic.
De ce? Exista mai multe raspunsuri. Unul se leaga de efectele secundare ale fotbalului din prietenie. Daca indepartezi jucatorii valorosi, aduci inlocuitori sub nivelul lor si nu ai o pepiniera bine mobilata, capotezi. Un alt raspuns impinge discutia in zona psihologicului, unde se invoca lehamitea si demotivarea care se instaleaza in urma esecurilor. Al treilea raspuns tine de schimbarile dese de antrenor. Sima nu a fost niciodata logic, dar a fost mereu pragmatic. L-a tinut pe Petrescu trei ani de zile la echipa. Presedintele de acum, Costica Stefan, a alunecat intr-un tip de comportament pe care-l astepti mai degraba de la un oltean decat de la un cetateam nascuta in Baragan, la Stefan cel Mare, si trait la Calarasi, pe buza Dunarii. Intr-un an si jumatate a ajuns deja la cel de-al treilea antrenor. Lucru care nu e tocmai normal.
Diversi cunoscatori sustin ca presedintele Dunarii nu are alonja necesara unui conducator de club. Potrivit lui Costica Stefan, nici un jucator din campionatul judetean nu corespunde calapodului echipei ce reprezinta Calarasiul in Seria C2. Actuala formula manageriala existenta acum pe Borcea este falimentara. Si spun asta nu doar pentru ca echipa a pierdut astazi in fata unui adversar cu care se va intalni si in play-off, ci pentru ca Ion Rauta a fost adus la Calarasi intr-un moment in care jucatorii puteau sa formeze un grup frumos care i-ar fi putut permite si lui Mirel Condei sa creasca.
Izbanzile nu se nasc cat ai clipi din degete. In schimb, pentru dezastru este nevoie doar de o clipa de neatentie. La Dunarea, s-a comis o neatentie atunci cand Condei si echipa erau intr-un moment bun, iar conducerea clubului a decis sa aduca un antrenor care n-a facut altceva decat sa umple vestiarul cu tensiune. Rauta e prietenul lui Costica Stefan, nu e de condamnat lucrul acesta. Bravo lor! Dar sa lase prietenia deoparte, sa se priveasca barbateste in fata si sa-si recunoasca greselile. Pentru rezultatele din aceasta primavara, vina cea mare este a presedintelui, nu a antrenorului. E drept ca Rauta a gresit, insa mai mult a gresit Costica Stefan in momentul in care l-a adus la Calarasi.
Gloria Popesti Leordeni s-a impus cu 2-0 pentru ca a intalnit un adversar de gen feminin, o adunatura de muieri care n-au vrut sa-i supere pe barbatii din fata lor. Nu, nu a fost blat. A fost vorba despre impotenta din partea unor jucatori care nu sunt in stare sa-si castige primele de joc atunci cand intalnesc un adversar modest. Calarasiul a jucat de la egal la egal cu ilfovenii in prima repriza, in vreme ce dupa pauza au dominat autoritar. Dar degeaba din moment ce elevii lui Ion Rauta au ratat cu senitate din fata portii. In jocul Dunarii se vede teama. Marian Serban, jucator de viteza, nu a fost deloc pus in valoare de coechipierii sai pentru ca acestia n-au avut curaj sa paseze niciodata din prima de teama de a nu gresi, fapt ce le-ar fi adus critici din partea antrenorului. Aceeasi explicatie se poate aplica si pentru sumedia de ocazii irosite de catre galben-albastri in repriza a doua. Nici un calarasean n-a fost in stare sa puna piciorul asa cum trebuie atunci cand a avut posibilitatea sa marcheze.
Rauta a reusit „performanta” de a nu obtine nici un punct in aceasta primavara in fata echipelor cu care se va reintalni si in play-off. Si asta nu e tot. Dunarea nici macar nu a marcat in meciurile importante, pierzand de fiecare data cu acelasi scor, 2-0. Dunarea Calarasi va porni in play-off cu numai sase puncte. Extrem de putin pentru o echipa care intra in salonul de nunta cu nasul pe sus, dar nu stie sa tina tacamurile in mana atunci cand se aseaza la masa.
Dunarea: Popa 5 – Cainaru 6, Topor 7, Popescu 4, Tudor 4 – Petre 8, Matei 8, Huzuneanu 7, Kanda 4 – Stefan 5 (Stanciu 5), Serban 5 (Lupascu 5). Antrenor: Ion Rauta.

Comments are closed.