SPORT — 11 martie 2014 at 13:13

"Ce face Putin nu este frumos"

by

CSM Calarasi are in lotul echipei de handbal si un jucator din Ucraina. Este vorba despre Yan Vizhbovsky, 36 de ani, care evolueaza pe postul de conducator de joc. Acum locuieste in orasul de pe Borcea impreuna cu sotia si cele doua fete, dar stie tot ce se intampla in Ucraina pentru ca vorbeste foarte des cu mama sa, care locuieste la Lugansk, oras rusofon, aflat foarte aproape de granita cu Rusia.
In Ucraina, tara aflata in pragul unui razboi civil in acest moment, exista trei judete – Lugansk, Donetk, Harkov – cu populatie majoritar rusofona. Chiar daca este nascut si crescut la Lugansk, localitate situata la o ora si un pic de frontiera cu Rusia, Yan Vizhbovsky nu este un sustinator al lui Vladimir Putin, presedintele Rusiei.
„Am vorbit cu mama la telefon si mi-a zis ca la noi in oras nu sunt probleme. Se aude insa ca armata rusa asteapta la granita, este gata sa intre in Ucraina, iar granita este foarte aproape de Lugansk. Ce face Putin nu este frumos. Eu nu sunt rus. Eu sunt polonez. Tatal meu este nascut langa Cernauti, in Bucovina de Nord, acolo unde exista o comunitate de polonezi asa cum exista si in Bucovina, in judetul Suceava. O parte din Ucraina de astazi a apartinut Poloniei candva. Am fost in Polonia, am rude la Cracovia. Nu cunosc foarte bine limba poloneza, dar cand am mers acolo in vizita am inteles tot ce se vorbea. Mama mea este nascuta la Poltava si l-a cunoscut pe tatal meu cand au mers la facultate”, a povestit Vizhbovsky.
Ultima sa echipa inainte de a ajunge la Calarasi a fost Potaissa Turda. Pentru handbalistul ucrainean ajuns acum pe Borcea amintirile nu se impaclesc. Vizhbovsky traieste logica omului care sa stie un loc pe lume dispus sa-l recunoasca mereu cu autoritate. Acela este parchetul salii de handbal. Are figura de zeu indulgent, dar se de catalizator al energiilor. Parca stimulata de prezenta lui in teren, CSM Calarasi joaca mai euforic.
 
 

Comments are closed.