SPORT — 1 februarie 2014 at 12:53

Chirila a mai dat afara un calarasean

by

In cadrul celei de-a doua etape a returului din cadrul Diviziei A la handbal masculin, CSM Calarasi s-a impus in aceasta dupa-masa in deplasare, la Ploiesti, cu scorul 42-32. Antrenorul Sabin Dacau – Lippi s-a temut foarte mult de acest joc dupa ce prahovenii au reusit sa-i trasfere in pauza de iarna pe Sorin Carstea si Andrei Hoinaru, jucatori care au fost dati afara de la Calarasi la inceputul acestui sezon.
Chiar daca a castigat intr-o maniera categorica, formatia calaraseana a dovedit si astazi ca are mari probleme pe faza defensiva. Lucru foarte grav din moment ce saptamana viitoare este programat derby-ul cu Stiinta II Bacau, formatie aflata la egalitate de puncte cu CSM Calarasi, dar care nu are drept de promovare in Liga Nationala. Meciul se va desfasura la Sala Polivalenta, iar Sabin Dacau – Lippi nu trebuie sa mai conteze pe sprijinul spectatorilor din moment ce l-a dat afara pe Iulian Ruseanu.
Interul dreapta in varsta de 30 de ani a fost trimis sub forma de imprumut la Teleormanul Alexandria pana la finalul sezonului. Acesta este nascut la Calarasi si se bucura de la o larga popularitate in randul spectatorilor amatori de handbal. „Nu mi-a picat deloc bine acest transfer. Am fost chemat in birou la domnul Chirila, unde mai erau cei doi antrenori, Bota si Dacau. Mi-au zis ca au probleme cu bugetul si vor sa ma trimita sub forma de imprumut la Alexandria. Eu am incercat sa le explic ca nu e bine sa merg la Alexandria, dar nu am reusit sa ii conving. Nu sunt genul de om care face valuri. Nu am vrut sa ma duc la domnul primar pentru ca n-am facut asta niciodata. Eu am 30 de ani si la vara imi expira contractul cu CSM Calarsi. Mi-am dorit foarte mult sa promovez cu aceasta echipa in Liga Nationala pentru ca este echipa orasului in care am pornit sa joc handbal. Din pacate, mi s-a rapit bucuria de a fi mandru ca sunt calarasean. As fi fost foarte bucuros sa-mi inchei cariera cu o asemenea performanta. Acum sunt la Alexandria si am stabilit impreuna cu oamenii de aici si cu cei de la Calarasi ca sa ma antrenez in cursul saptamanii la Calarasi, unde am familia, iar in week-end sa vin la Alexandria, pentru meciurile oficiale. Daca oamenii de aici vor fi multumiti de mine, s-ar putea ca de la vara sa continuam colaborarea”, a declarat Iulian Ruseanu.
In acest moment, Lippi mai are in lot un singur calarasean. Este vorba despre pivotul Gabriel Voinea, vesnica rezerva a vedetei Eremia Paraianu. Ruseanu nu este un jucator oarecare pentru CSM Calarasi, iar comportamentul lui Dumitru Chirila si al celor doi antrenori este cat se poate de josnic. Pe langa faptul ca interul dreapta a visat toata viata la promovarea in Liga Nationala, el a fost la un pas sa se nenoroceasca pe viata dupa ce in turul campionatului a suferit o grava accidentare la coloana vertebrala in timpul unui meci oficial desfasurat la Sala Polivalenta. Handbalistul, care intrase in stare de inconstienta, a fost transportat de urgenta la Spitalul Judetean, unde a ramas internat timp de cateva zile. In momentul in care a fost externat din spital, Ruseanu a purtat un guler cervical, fapt ce l-a impiedicat sa joaca in crucialul meci de la Vaslui. Pentru a suplini absenta sa, antrenorul Sabin Dacau l-a transferat pe experimentatul Adrian Tucanu, in varsta de 40 de ani. Acesta s-a achitat foarte bine de misiunile ce i-au fost trasate pana acum si este, fara nici o urma de indoiala, mult mai util decat Ruseanu. Doar ca in sport mai conteaza si valoarea umana, una pe care nimeni nu i-o poate contesta handbalistului expulzat acum de la Calarasi.
Intr-un moment in care prin toata tara se urmareste atragerea localnicilor in sport pentru reducerea cheltuielilor, CSM Calarasi actioneaza exact pe dos. Saracul Dumitru Chirila, cel care afirma ca primeste un salariu lunar de doar 1.400 de lei, si antrenorii Sabin Dacau si Ioan Bota i-au rapit unui calarasean cel mai frumos moment din cariera sportiva, acela de a putea promova cu echipa sa de suflet in Liga Nationala. Ruseanu n-a fost niciodata un tip conflictual si nici nu si-a dorit foarte mult sa comenteze pe seama transferului sau la Alexandria. Exact ca Isus din drumul spre Golgota, handbalistul si-a luat crucea in spate si i-a lasat pe pagani sa calce in picioare normalitatea. La finalul carierei, unul deloc indepartat, recunoaste chiar jucatorul, ar fi putut ocupa un post in conducerea administrativa a echipei de handbal.

No Comments

 1. Rusine Chirila,Rusine Bota,Rusine Lippi….Se platesc atat de multi bani la aceasta echipa incat, rezolvarea bugetului era fix Iulica..Iulica se pregateste exemplar fata de multi altii(nu este sufficient) iar faptul ca din vara chiar daca vor promova,o parte din jucatorii echipei sigur se vor retrage(Paraianu,Tucanu).In afara de max 4 jucatori,restul sunt expiratil;sa vedem atunci ce jucatori vor dori sa lucreze cu acest domn „iubit” de toata lumea-Lippi.Rusine rusine rusine…pacat ca domnul Dragulin nu cunoaste decat o mica parte din toate giumbuslucurile trioului BCS…

 2. Anghele-exprimare impusă de tine prin practica trasului de bracinari!
  In articolul bombastic “Chirila a mai dat afara un calarasean”, pe baza , probabil, a scolilor tale superioare in Sport, in Etica si Morala, in ciuda unor aparente binevoitoare, emiti “judecati de valoare” despre cum se face sau nu se face sportul de performanta, despre respectarea regulilor morale, incercand, nu doar, sa aprinzi spiritele, sa impui pe agenda publica situatia unor sportivi cu o “uluitoare” capacitate de performanta, aparent nedreptatiti, dar chiar sa arunci in ridicol o decizie, aparent dureroasa dar necesara, sa dai lectii despre cum trebuie luate deciziile intr-o organizatie sportiva, condamnand asa-zisii călăi fara suflet, blamand “comportamentul lui Dumitru Chirila si al celor doi antrenori” de la sectia de handbal, comportament pe care il califici intr-un mod foarte “deontologic” că “este cat se poate de josnic” si drept urmare inciti ( intr-un mod politicianist) la un boicot din partea spectatorilor handbalului si nu numai!
  Domnule Sorin Anghel,
  Faptul ca te framanta problema sportului, este magulitor pentru noi, noi cei care ne-am facut o profesie din sport, din dorinta noastra de a se auzi , de bine, despre Calarasi. Daca din aceste framantari apare macar un articol pe saptamana, dedicat unor sportivi ai CSM Calarasi, club unde te-am invitat de atatea ori sa cunosti pe viu realizarile si neajunsurile noastre, tot ar fi ceva. Dar, daca vei continua sa ne tratezi de sus, ca un Dumnezeu, dialogul nostru nu poate exista sau va fi unul al perdantilor! Noi romanii am ajuns astazi sa traim ca intr-un ospiciu. Toti nebunii vor sa sara gardul, sa dea sfaturi … Spune-ne, cum te-ai simti dumneata daca si noi am forta lucrurile si, fara nici un fel de bun simt si respect pentru munca, am spune despre comportamentul dumitale ca este paranoic, paranoia fiind “suspiciunea si neincrederea vis-a-vis de realizarile celorlalti, agresivitatea, orgoliul, rigiditatea psihica si judecata falsa referitor la lucruri, fapte si indivizi”( Romedic). Prostia omeneasca este uneori infinita, dar, nimeni nu trebuie batjocurit si calcat in picioare pentru ca isi face meseria, mai ales cand rezultatele sunt evidente. Nu se poate sa nu se mai tina cont de munca, de adevar si de rezultate concrete, chiar daca cine nu iarta distruge puntea pe care trebuie sa treaca el insusi!
  Hotararea care s-a luat, in privinta sportivului Iulian Ruseanu, de a fi doar imprumutat la Alexandria, el putand fi luat oricand inapoi, la Calarasi, cum a fost luat inapoi si portarul Bogdan Manole, daca va fi cazul, chiar daca este peste puterile dumitale de intelegere, a fost determinata de standarde de masurare si evaluare si chiar s-a bazat pe discernamantul celor care au fost pusi in situatia de a decide binele sectiei de handbal. Pentru a fi cineva , in ac. lume dura a COMPETITIEI, trebuie sa fii capabil sa iei decizii ce par dure uneori dar fara de care sporesc Amenintarile de nerealizare la adresa obiectivului central de performanta al sectiei de Handbal, acest obiectiv fiind crearea celor mai bune premise, posibile la nivelul Calarasiului si clubului, pentru realizarea PROMOVARII in Liga Nationala. Daca spv. Ruseanu I. a fost cerut de Alexandria ( cu imprumut) si daca la Calarasi nu mai prinde echipa si nu mai joaca( scazandu-I si mai mult valoarea, concursul fiind principala forma de pregatire), ptr. ca pe postul lui de Inter sunt alti 2 sportivi mai buni decat el, ce decizie se mai putea lua? Am fost obligati sa luam in seama, in mod corect, atat reglementarile profesiei noastre cat si Codul etic al profesiei care impune diminuarea sau eliminarea oricaror vatamari ce ar putea fi aduse SCOPULUI, MISIUNII organizatiei noastre . “Profesia de antrenor de performanta obliga slujirea directă a unui anumit SCOP- performanta sportiva, într-un mod moral permisibil, dincolo de ceea ce uneori cere nemijlocit legea, piaţa şi morala comună”- Michale Davis şi apare în „Is Higher Education a Prerequiste of Profession?”.
  Managementul etic e rezultatul impregnării tot mai vizibile a organizaţiilor cu responsabilitate [moralitate]”, privită însă nu ca un element de decor, ci ca o „condiţie indispensabilă a existenţei lor”. Iar o organizaţie demonstrează responsabilitate morală atunci când îşi subordonează interesele, interesului general al organizatiei si nu intereselor particulare ale unor membri (S. P. Kaptein, Ethics Management. Auditing and Developping the Ethical Content of Organizations, Kluwer, 1998, p. 44).
  Sportul de performanta din Calarasi a devenit dependent de CSM Calarasi, care este port drapelul progresului in sport, simbolul performantei sportive. Nu exista tineri si batrani in sport, exista doar performeri, indiferent de varsta, uneori chiar in pofida ei. Hotararea luata, in privinta lui Ruseanu Iulian, a avut la baza exclusiv ratiuni performantiale. Realitatea a demonstrat ca prestatia lui Iulian nu s-a ridicat la nivelul performantelor anticipate de antrenori, capacitatea de performanta a sportivului Ruseanu ajungand sa nu mai corespunda exigentelor promovarii. Am avut si avem deschidere si sentimente fata de omul Ruseanu Iulian si admirabila sa sotie dar intr-o lume a invingatorilor, cum este lumea sportiva, “tacamurile sunt impartite”, nu ajung pentru toti, ci doar pentru cei foarte buni! Cum nu ne permitem “luxul” sa sustinem la CSM Calarasi mai mult de doua echipe, pentru a mentine concurenta si a maximiza sansele de reusita, cum nu pot fi platiti oameni care nu joaca, va rugam sa nu dati vina pe noi ca lui Iulian “I s-a rapit bucuria de a fi mandru ca este calarasean”, mai ales ca I s-au negociat conditii acceptabile la Alexandria si el se poate intoarce oricand valoarea sa va spori.
  De aceea consideram ca tonul folosit de Dumneavoastra in informarile si comentariile la adresa CSM Calarasi nu este tonic, revitalizant , de bun augur.
  Pentru a fi cineva, in aceasta lume dura a Competitiei sportive, CSM Calarasi, club cu un trecut recent, cu un prezent remarcabil si cu un viitor promitator-prin rezultatele prezentului, are nevoie si de o presa constructiva, serioasa, care sa respecte principiile morale-fundament al codului etic professional, respectiv: principiul nefacerii raului, principiul dreptatii, principiul informarii din doua, daca nu trei surse, analiza obiectiva a faptelor, eliminarea presupunerilor si respectarea principiului audiator et altera pars ( audierea si celeilalte parti), principii care pot scuti produsul mediatic de orice inutilitati, va conferi acestuia ceea ce numim “obiectivitate”, si de ce nu, capacitatea de a respecta valorile si normele morale, etice in profesiune.
  Daca va intereseaza, cu adevarat, sportul, si nu aveti alte interese, va rugam sa ajutati sportul si oamenii dedicati sportului. Fiti constructiv, fiti cu adevarat invingator. Toata lumea se pricepe la critica, si noi putem fi critici dar haideti sa analizam, cu discernamant si obiectivitate, realitatea inconjuratoare!

  • Domnule Chirila,
   Nu ma trag cu nimeni de bracinari, motiv pentru care nu imi permit sa va spun nici Mitica si nici Chiorila, apelative pe care unii le folosesc atunci cand aduc in discutie persoana dvs.
   Nu cred ca aveti pregatirea necesara de a cataloga articole de presa. Eu nu am scoli superioare in sport, dar sunt un om cu etica si cu morala. “Chirila a mai dat afara un calarasean” este un titlu cat se poate de onest, perfect adevarat. Asa cum dvs ati spus intr-una din discutiile noastre telefonice, toate actele CSM Calarasi, inclusiv cele de transfer, poarta semnatura dvs. Ca urmare, dvs l-ati dat afara pe Iulica Ruseanu, care este calarasean, nu caracalean. In acest conditii, afirmatia din titlul articolului o consider perfect reala.
   Eu nu aprind spiritele, ci doar public informatii despre sportul calarasean. Daca va permiteti sa spuneti ca Iulian Ruseanu are o “uluitoare” capacitate de performanta inseamna ca nu puneti pret pe acest sportiv, lucru deloc sanatos pentru colectivul din vestiarul echipei de handbal. Prin aceasta scriere nu faceti altceva decat sa luati in deradere calitatile unui sportiv care a lasat Craiova pentru a promova cu CSM Calarasi in Liga Nationala.
   Nu am incitat niciodata public la boicot impotriva handbalului deoarece publicul calarasean este un public ce are capacitatea sa discearna, un public care nu se lasa manipulat. Apeciez primul pasaj al comentariului dvs de mai sus drept un derapaj care nu va face deloc cinste dvs si nici clubului pe care il conduceti.
   Din pacate, parerile dvs despre mine nu au nici o valoare. Din punctul meu de vedere, puteti sa va ardeti toate diplomele de profesor – doctor pe care le detineti atata vreme cat comiteti un genocid la adresa limbii romane. Niciodata virgula nu se pune intre subiect si predicat. Acest lucru se invata in scoala primara. Imi pare rau daca ati lipsit atunci de la scoala.
   Nu scriu pentru dvs, cei care truditi pentru binele CSM Calarasi, ci pentru public. Cititorii si spectatorii sunt intotdeauna mai multi decat autorii si subiectii. Ca urmare, niciodata nu voi scrie pe placul celor despre care scriu daca nu este cazul. Publicul este cel care conteaza. Interesul sau este cel mai important.
   Nu v-am tratat niciodata de sus, nu sunt Dumnezeu. Consider ca faceti afirmatii fara acoperire atunci cand spuneti spuneti asa ceva. Imi pare rau ca va dezamagesc, dar nu traiesc in nici un ospiciu. Nu vreau sa sar gardul, nu vreau sa dau sfaturi. Ca drept dovada in acest sens sta faptul ca atunci cand antrenorul Sabin Dacau mi-a solicitat sa merg la un meci pe care HC Vaslui l-a disputat in Capitala pentru a-l ajuta cu informatii i-am spus clar ca pot merge la meci cu cea mai mare placere, dar ca nu am cunostinte handbalistice si, ca urmare, nu ii pot da sfaturi. Domnia sa cunoaste acest lucru si stie ca am incercat sa filmez acea partida amicala disputata la Sala Dinamo, dar m-am lovit de refuzul vasluienilor, care au cerut sa opresc camera de filmat, iar mai apoi m-au rugat chiar sa parasesc sala. Nu m-au obligat, doar m-au rugat. Si pentru ca iubesc sportul si ii respect pe cei care fac sport, le-am respectat dorinta. Ca urmare, mai usor cu pianul pe scari atunci cand vina vorba despre calitatile mele umane. Nu sunteti in masura sa imi faceti portretul tocmai dvs, care aveti atatea “bube morale”. Accidentul de la baza nautica este doar un exemplu in acest sens.
   Niciodata nu am pus la indoiala realizarile dvs, ci am specificat intotdeauna ca vorbiti numai despre realizari, nu si despre greseli. Unele care exista. Munca celor care muncesc la clubul pe care il conduceti a fost mereu evidentiata pe acest site. Ca drept dovada stau cronicile de la meciurile de handbal.
   Imi puteti spune, va rog, care sunt cele doua persoane cu discernamant care au luat decizia de a-l trimite pe Ruseanu la Alexandria? Va atrag atentia ca in comentariul dvs s-a strecut o eroare. Nu vreau sa o numesc minciuna. Poate fi vorba despre o omisiune din partea dvs. Din cunostintele mele, Ruseanu nu se mai poate intoarce la Calarasi pana la finalul sezonului deoarece perioada de transferuri s-a incheiat.
   Postul de inter dreapta nu este singurul post pe care CSM Calarasi avea trei jucatori. Cum comentati faptul ca aveti in lot patru portari? Andrei, Chiperi, Borodi si Manole sunt cei patru portari din lotul echipei de handbal. Cum comentati faptul ca aveti in lot trei jucatori pentru postul de extrema dreapta? Jecu, Gavriloaia si Mateas sunt cei trei jucatori care pot evolua pe acest post.
   Nu cred ca ati facut mare economie prin aceasta mutare de sahist. Consider ca ati facut o greseala deoarece echipa are nevoie de calaraseni pentru a avea identitate. O echipa de mercenari, termen care nu trebuie sa-I ofenseze pe jucatorii lui Sabin Dacau, nu va fi niciodata iubita de catre publicul calarasean, unul care doreste sa isi intalneasca favoritii si pe strada, si in parc, si la piata, nu doar in sala de sport.
   Ruseanu este mai putin valoros decat Tucanu si decat Rosca, lucru pe care l-am afirmat si in articolul ce face subiectul corespondentei noastre. Insa omul acesta care a fost la un pas sa se nenoroceasca pe viata pentru aceasta echipa merita alt tratament. Ruseanu merita sa ramana la Calarasi pentru a promova in Liga Nationala. Ar fi fost unul dintre putinii care la finalul sezonului ar fi plans de fericire.
   Citatele dvs ma lasa rece, dar va sfatuiesc sa apelati in continuare la ele pentru a evita momentele penibile, in care comiteti adevarate atentate la adresa limbii romane prin infigerea virgulei intre subiect si predicat. Daca n-ati priceput ceea ce am vrut sa va spun, putem detalia. Fac totusi precizarea ca sunt om de creatie, nu vin niciodata cu citate. Mi-ar face placere sa descopar si la dvs aceleasi valente in momentul in care corespondam.
   Sa spuneti ca pastrarea lui Iulian Ruseanu la Calarasi ar fi putut pune in pericol promovarea in Liga Nationala reprezinta o prostie. Ca de obicei, va place sa va laudati singur, situatie in care ati fi putut ajunge doar in situatia in care laudatorii dvs ar fi intrat in greva sau ar fi plecat, sub forma de imprumut, la Alexandria.
   Nu contest faptul ca CSM Calarasi este simbolul performantei sportive. Doresc doar sa va atrag atentia ca acelasi lucru l-am afirmat chiar eu dupa meciul de la Vaslui. Din pacate, clubul dvs nu poate fi catalogat drept port drapelul progresului in sport. In acest sens, imi permit sa va intreb cati sportivi a avut clubul dvs la ultimele trei editii ale Jocurilor Olimpice.
   Ruseanu nu s-a ridicat la nivelul performantelor anticipate de antrenori din cauza unei accidentari pe care a suferit-o in timp ce juca pentru clubul dvs, nu in timp ce mergea pe strada. Ca urmare, sprijinul dvs ar fi trebuit sa fie altfel. Dupa orice accidentare, perioada de recuperare si de revenire la forma initiala este mai delicata. Trebuia sa aveti mai multa rabdare cu acest jucator. Nu spun ca Ruseanu e Karabatic, dar este un om de valoare, pe care clubul ar fi putut sa-l foloseasca din sezonul urmator in staff-ul tehnic si administrativ, capitol la care CSM Calarasi are mari deficiente. Acolo e nevoie de oameni devotati, de oameni care sa tremure pentru echipa.
   Am luat aminte de pozitia dvs, dar sunt de parere ca ati gresit foarte mult prin despartirea de acest om. In fotbal, de exemplu, fiecare echipa si-a pastrat cate un jucator – simbol, chiar daca acesta nu mai da randament ca in anii de glorie. Daniel Pancu, la Rapid, nu mai este la acelasi nivel ca atunci cand era tanar, dar este un simbol si este in continuare la echipa. Mugurel Buga, la FC Brasov, este in aceeasi situatie. Dvs, la CSM Calarasi, trebuia sa procedati cu Iulian Ruseanu exact cum a procedat Negoita cu Danciulescu la Dinamo. Timpul nu este trecut. Va puteti repara aceasta greseala.
   Tonul meu nu este intotdeauna cel mai potrivit, dar presa este cainele de paza al democratiei si nu imi place sa scriu despre CSM Calarasi doar in momentele fericite cum a fost cel de la Vaslui sau de la Cupa Unirea, ci si atunci cand staff-ul administrativ si cel tehnic comit greseli. O presa constructiva inseamna o presa alerta, care taxeaza greseli si aplauda realizari. Imi permit sa fac o paranteza si sa afirm ca cel mai frumos text pe care l-am scris in 2013 este despre victoria echipei de handbal la Vaslui. Ca urmare, nu ma puteti acuza ca as avea doar ganduri rele.
   O presa constructiva se bazeaza pe comunicare cu publicul si pe o colaborare apropiata cu subiectii. Colaborarea mea cu CSM Calarasi este una normala. Eu nu vreau sa va fac rau pentru ca nu stiu sa va fac rau si nici nu pot sa va fac rau. Tineti cont ca inaintea meciului de la Vaslui l-am ajutat pe Sabin Dacau sa faca rost de inregistrarea ultimului joc pe care moldovenii l-au disputat. Eu nu am nici un fel de interes in ceea ce scriu. Cuvintele mele sunt sincere si consider ca ajut sportul prin ceea ce scriu. Sunt constructiv din moment ce v-am ajutat atunci cand mi-ati cerut ajutorul si va garantez ca voi reactiona intotdeauna la fel.
   Intotdeauna voi lua apararea sportivilor. Ei sunt cei mai importanti oameni din sport. Antrenorii si conducatorii nu reprezinta altceva decat niste anexe.

 3. RESPECT SORIN ANGHEL !!! Cand am citit articolul s-a ridicat parul pe maini ! Ai perfecta dreptate. CSM CALARASI s-a pierdut identitatea de mult !! Bine ca il faceti pe brandusa vedeta ! Mai ia si bani ca vine si incurca echipele la prezentare. In fine, asta e nivelul lui si cu dezamagire observ ca si altii au nivelul lui de tot il cheama la meciurile de handbal !! Sorine, ca suporter al sportului calarasean, te rog sa nu ii lasi pe mercenarii astia sa ne fure sportul !! Daca tot aducem jucatori (de valoare intradevar, dar trecuti de prima tinerete care la anul nu ne vor mai putea ajuta) hai sa aducem si un manager din alt oras, sa punem un director la CSM de la cucuietii din vale, sa il vedem pe chirila cum o sa vrea jucatori calaraseni !! TE RESPECT SI O SA TE RESPECT MEREU PENTRU ATITUDINEA TA ! In numele meu si al tuturor celor care venim meci de meci la sala sa sustinem echipele calarasene, indiferent de sportul practicat !!