SPORT — 21 ianuarie 2014 at 12:55

Daniel Munteanu, servantul ideal

by

Victoria Chirnogi si-a reluat antrenamentele la sfarsitul saptamanii trecute, iar astazi a disputat prima partida amicala. In fata elevilor lui Adrian Cristea s-au aflat juniorii nascuti in 1996 sau mai mici de la Concordia Chiajna. Partida s-a disputat pe terenul sintetic din curtea Liceului Doamna Chiajna, aflat pe malul Lacului Morii. Vremea a fost destul de rece, principala grija a celor care au intrat pe teren fiind sa nu se accidenteze.
Ilfovenii au inceput furios, dar au impresionat doar prin presingul excelent pe care l-au facut in jumatatea adversa, insa experienta chirnogenilor si-a spus cuvantul. Elevii lui Adrian Cristea au pasat cu calm, au construit atent, Fepzy Constantin fiind cel care a creat spatii pentru coechipierii sai care au venit din linia a doua. Bidirean a ratat o ocazie uriasa atunci cand a trimis cu capul pe langa poarta din centrarea excelenta a lui Daniel Munteanu, iar Andrei Chirita a sutat telefonat din interiorul careului, portarul advers prinzand balonul cu siguranta. Acestea au singurele ocazii ale Victoriei din prima repriza, una care a durat numai 30 de minute.
Dupa o pauza scurta, timp in care gazdele au schimbat toata echipa, repriza a doua a inceput foarte prost pentru chirnogeni. Acestia au parut ca si-au pierdut din concentrare dupa ce Fepzy Constantin a trimis o pasa gresita inapoi – nici pentru Munteanu, nici pentru Gigi Ionita – ilfovenii au recuperat rapid, au pornit un contra-atac la care Bidireanu – imperial pe toata durata jocului, mai putin la acea faza – a fost doar un simplu jalon in fata unui adversar aflat in plina viteza si cu fata la poarta, astfel ca Mitrea a fost invins cu lejeritate. 1-0 pentru juniorii Chiajnei si parintii celor din teren, aflati sub copertina tribunei, anticipau un macel.
A fost insa exact invers. Ajuns la 33 de ani, Fepzy Constantin nu mai este atacantul care marca 30 de goluri intr-un campionat. Adrian Cristea stie lucrul acesta si are alte asteptari de la experimentatul jucator, care a contribuit enorm la intoarcerea scorului de pe tabela de marcaj in numai trei minute. Constantin a obtinut doua lovituri libere din partea dreapta a terenului, ambele au fost perfect executate de catre Daniel Munteanu, Tene si Bidirean, ultimul cu o superba lovitura de cap, reusind sa marcheze in poarta adversa. 2-1 pentru Chirnogi din doua faze fixe jucate identic.
Mai departe, chirnogenii au controlat jocului, Tene s-a distrat pe teren, a driblat, a pasat, a sutat din orice pozitie, fiind evident ca este cu o clasa peste toti ceilalti jucatori aflati pe teren. Ajuns la 23 de ani, acestuia ii este insa aproape imposibil sa mai „prinda” o echipa din Liga a 2-a. Iarna aceasta a sustinut probe la FC Clinceni. Mai simplu iar fi sa accepte sa joace in Liga a 3-a. Talentul nu este suficient. In jocul de astazi, Munteanu, desi nu a punctat pe tabela de marcaj, a fost peste Tene, fapt ce demonstreaza ca e mai important sa muncesti decat sa chefuiesti.
Spre deosebire de Alin Tene, care si-a petrecut junioratul la Rapid Bucuresti, iar acum a ajuns in Liga Tractoristilor, unde nu a rupt gura targului in turul campionatului pentru ca a tratat totul cu superficialitate, Daniel Munteanu, 32 de ani, nu a fost niciodata un mingicar. Nu are viteza, tehnica si-a pierdut-o in curtea scolii, astfel ca singurul sau atu a ramas gandirea profunda si lovirea balonului la fazele fixe, capitol la care concureaza cu Marian Serban, de la Dunarea Eleven. Desi nu mai este la prima tinerete sportiva, Munteanu arata ca un adolescent obisnuit, nici spectaculos, nici urat. Pe cat este de batran, pe atat e de puternic in sarituri, pe atat de convingator in recuperari, expresiv in dribling si devotat echipei sale, una dintre cele mai importante din fotbalul calarasean.
Munteanu nu este erou, nu isi consuma o parte din suflet atunci cand pierde un meci. Dar de multe ori el ii ia pe toti prin surprindere. Are orgoliu de om matur si arata ca un fotbalist complet atunci cand prinde o zi buna. A avut ghinionul sa se nasca la Oltenita, acolo unde fotbalul a fost in moarte clinica exact atunci cand el era in floarea varstei. Il stiu de cand era un copil de clasa intai. Ii spuneam „Dan-Danez” si ne uitam la el ca la Laudrup. Dribla cu usurinta unei gaze si avea seriozitatea apasatoare a unui tablou greu de descifrat. Era atat de perfect si de dramatic incat te intrebai daca va mai trece mult timp pana cand va ajunge fotbalist mare. Era cel mai bun din Oltenita. Lui Marius Radu – Saxon, coleg de generatie cu el, care s-a dovedit mai valoros in momentul in care a ajuns la seniori, nu ii curgeau mucii cand il vedea cu mingea la picior, dar ii era frica sa joace impotriva lui.
Chirnogiul a continuat sa domine ostilitatile si in repriza a treia in ciuda faptului ca Adrian Cristea si-a permis luxul de a trimite in teren si trei juniori. Dintre acestia, mijlocasul Giani Vlaicu s-a dovedit a fi cel mai bun. El pare fratele mai mic al lui Gigi Ionita nu doar datorita fizicului pufos ci si pentru spiritul de sacrificiu de care a dat dovada. Mai are insa mult de munca pentru a ajunge la acelasi nivel cu „capitanul” chirnogenilor. S-a terminat 4-1, Tene si Bidirean punctand din nou, ultimul din lovitura de pedeapsa.
Victoria: Mitrea – MOGA, Paraschiv, BIDIREAN, Coman – BAICU, MUNTEANU, Ionita, Chirita – CONSTANTIN, TENE. Au mai jucat: Budeanu, Manea, Vlaicu, Nitu, Marin. Antrenor: Adrian Cristea.
Saptamana aceasta se mai joaca urmatoarele meciuri amicale:
Victoria Chirnogi – Mopan Bucuresti
Viitorul Axintele – Inainte Modelu
Dunarea Calarasi – Unirea Slobozia
Venus Independenta – Dunarea Gradistea

Comments are closed.