Special — 24 decembrie 2013 at 02:13

16.04 Andrei – trompeta, nu fluier

by

Arbitrajul calarasean a primit o palma foarte grea in primavara, atunci cand Cristian Andrei s-a facut de ras la un concurs organizat de catre Comisia Centrala de Arbitri. „Centralul” calarasean se afla pe lista neagra a lui Mircea Brandusa, acesta facandu-i de curand „galerie” la un meci desfasurat la Independenta.
Costinel Olteanu, delegatul Fortunei Tamadau, sustine ca arbitrul Cristian Andrei este cel mai slab “fluierici” pe care l-a intalnit pana acum. Oficialul formatiei din Tamadau are mare dreptate.  “Centralul” partidei dintre Ulmeni si Tamadau, scor 2-1, nu are nici un argument cu care sa-l contrazica pe Olteanu. Rezultatul examenului pe care l-a sustinut la inceputul acestei luni este catastrofal.
 
La patru aprilie, la Bucuresti s-a desfasurat un examen la care au participat arbitri din toate judetele. Concursul a constat intr-o proba scrisa si una fizica, facand parte dintr-o actiune a Comisiei Centrale de Arbitri, intitulata “Programul de talente 2013″. Judetul nostru a fost reprezentat de catre arbitrul Cristian Andrei si arbitrul asistent Mihai Constantin.
“Centralul” calarasean parca a vrut sa demonstreze ca Olteanu are perfecta dreptate. Nota comunicata de catre CCA este una rusinoasa. Andrei a primit 4.50 la “scris”, clasandu-se pe ultimul loc in topul arbitrilor care s-au prezentat la concurs. Andrei nu a trecut nici de testele fizice, alergand doar 2740 de metri la testul Cooper. Nu este prima oara cand acest arbitru tanar dezamageste, insa nimeni nu a luat vreo masura care sa il aduca cu picioarele pe pamant.
Privind spre meciurile pe care acesta le-a condus anul acesta in Liga Tractoristilor, nu putem trece cu vederea faptul ca in cele 14 partide la care a oficiat, oaspetii nu s-au impus niciodata. Cele mai “indraznete” rezultate au fost Tamadau – Manastirea, scor 2-2, si Manastirea – Ciocanesti, scor 1-1. De altfel, Cristian Andrei a arbitrat de cinci ori in acest sezon formatia antrenata de catre Jean Oprea. Acelasi arbitru a condus si meciul dintre Manastirea si Independenta, scor 3-1. La finalul acestei partide, oficialii echipei campioane au acuzat maniera de arbitraj a “centralului” calarasean.
Mihai Constantin a participat la concurs ca arbitru asistent. La fel ca Andrei, el nu a trecut nici de proba scrisa, nici de cea fizica. La proba lunga a alergat 2820 de metri, in vreme ce la “scris” a demonstrat ca este doctor in comparatie cu colegul sau de la centru, obtinand 6,50. In clasamentul comun, alcatuit pe baza notele obtinute atat de arbitri, cat si de “asistenti”, Cristian Andrei este penultimul, reusind sa-l intreaca doar pe “asistentul” ilfovean Marius Marin, care a luat 3,90 la proba scrisa.
Esecul consemnat la examenul de la Bucuresti nu-i apartine doar lui Cristian Andrei. Sigur, el e principalul vinovat. Insa depinde doar de el sa se schimbe. Daca se gandeste la arbitraj ca la o distractie, nu se pacaleste doar pe sine, ci si pe cei de langa el. Pe Daniel Stefan, care ii este indrumator, si pe colegii sai, care stau in urma sa si isi asteapta nervosi ca niste armasari sansa de a participa la un concurs de sarituri peste obstacole. Viata de arbitru nu este deloc simpla, insa cine pune fluierul in gura trebuie sa se astepte la tot ce e mai greu.
Nu trebuie sa te astepti la aplauze. Acestea se cuvin jucatorilor. Un arbitru trebuie sa fie discret. Daca isi trage singur suturi in fund, asa cum face Cristian Andrei, nu va face pasi in fata. Uneori, lucrurile care par superficiale sunt esentiale. Pentru rusinea de la Bucuresti, “centralul” nu are nici o scuza, iar cei care il protejeaza trebuie sa ia masuri acum, altfel anul viitor rezultatul va fi acelasi. Atunci nu vom mai pune esecul strict in carca “fluiericiului”, ii vom trage la raspundere si pe cei care l-au trimis la concurs. Despre ghinion nu are rost sa discutam. O putem face doar in gluma, spunand doar ca a fost departe de faza la acest examen.

No Comments

  1. stai de vorba un minut cu el si o sa realizezi cu cine ai de-aface.un neica nimeni.un incult.