SPORT — 6 iulie 2013 at 14:02

Sanctiuni pentru echipele neserioase

by

Astazi, in sedinta Comitetului Executiv al Federatiei Romane de Fotbal au fost omologate clasamentele finale din toate competitiile organizate in sezonul 2012 – 2013 si s-a luat in discutie situatia grava in care se gaseste fotbalul mic si foarte mic. Pentru ca multe echipe si-au anuntat retragerea din Liga a 3-a din motive financiare, Mircea Sandu a venit cu ideea de a redeschise talciocul, astfel ca FRF va permite din nou „cumpararea” de locuri in cel de-al treilea esalon al fotbalului romanesc.

Si asta nu e tot. Comitetul Executiv a decis ca echipele care si-au castigat dreptul de a evolua in Liga a 3-a in urma jocurilor de baraj, dar care nu se vor inscrie in competitia din cel de-al treilea esalon, vor fi retrogradate in ultima categorie competitionala, fara drept de promovare timp de cinci ani de zile. Practic, daca viitoarea campioana a judetului Calarasi va castiga barajul in trei de anul viitor si nu se va inscrie in Liga a 3-a, va fi trimisa direct in Categoria Remorca. Pana acum, o echipa care promova in Liga a 3-a, dar nu se inscria in competitie, era trimisa inapoi in Liga a 4-a, avand in continuare dreptul de a promova.
1. Dacă într-o ediţie de campionat rămân locuri vacante prin neînscrierea, excluderea, retragerea sau renunţarea unor echipe la dreptul de a participa în campionatul de seniori respectiv, ori în alte situaţii similare, se va proceda astfel:
a) dacă această situaţie a intervenit înainte de începerea campionatului, echipele în cauză vor fi retrogradate în categoria imediat inferioară, locurile vacante fiind ocupate de echipele retrogradate în campionatul precedent, cel mai bine clasate; în cazul în care numărul acestora este insuficient, Comitetul Executiv al FRF sau Biroul Executiv al AJF/AMFB vor putea decide completarea locurilor vacante cu alte echipe;
b) dacă retragerea/excluderea echipelor a intervenit după începerea campionatului, echipele în cauză vor fi retrogradate în categoria imediat inferioară, iar locurile vacante nu se vor mai completa, la sfârșitul campionatului numărul echipelor ce urmează să retrogradeze fiind redus în mod corespunzător. După caz, echipele retrase/excluse vor fi penalizate pentru nerealizarea baremului de puncte cu diferența dintre punctele realizate și cele stabilite prin barem.
2. Renunțarea unor echipe la dreptul de a participa în campionate se constată de către Comitetul Executiv al FRF, Comitetul Executiv al LPF sau Biroul executiv al AJF/AMFB, printr-o decizie irevocabilă.
3. Retragerea sau excluderea unor echipe din campionat, intervenită după începerea competiţiei, se constată de către Comisia de disciplină a FRF, LPF, AJF/AMFB, după caz.
4. Cluburile din Liga I care nu obțin licența în conformitate cu prevederile Regulamentului de acordare a licenței cluburilor vor fi retrogradate în Liga a 2-a, locurile vacante urmând să fie ocupate astfel:
a) În cazul în care clubul care nu a obținut licența este un club care a evoluat și în campionatul precedent în Liga I, locul vacant va fi ocupat de un club a cărui echipă a retrogradat din Liga I în campionatul precedent, cel mai bine clasat, care deține licență;
b) În cazul în care clubul care nu a obținut licența este un club care a promovat din Liga a 2-a, locul vacant va fi ocupat de echipa clasată pe locul 3 în Liga a 2-a sau – dacă aceasta nu obține licența/nu dorește să participe – de următoarea echipă clasată în campionatul Ligii a 2-a ( în seria din care provine clubul care nu a obținut licența ) și care deține licență.
Competenţa luării deciziei privind ocuparea locurilor vacante aparţine Comitetului Executiv al FRF, la sesizarea Serviciului Licenţe şi Afilieri.
5. În cazul retragerii din competiție a cluburilor cu activitate exclusivă de juniori, acestea nu au dreptul să se înscrie și să participe la următoarea ediție a campionatului de juniori A și B.
6. În cazul refuzului de a se înscrie în competiţii al unor echipe ce deţin acest drept, precum şi în situaţia retragerii/excluderii unor cluburi înscrise în competiţii acestea vor fi retrogradate în ultima categorie competițională.
7. În cazul cluburilor ce obțin dreptul de promovare, în urma jocurilor de baraj, din Liga a 4-a în Liga a 3-a, în situația în care acestea nu se înscriu în competiții, vor fi retrogradate în ultima categorie competițională și nu vor avea drept de promovare pentru o durată de 3 ani competiționali.

Comments are closed.