SPORT — 23 iunie 2013 at 19:27

Tara, tara, vrem echipe! De unde???

by

Probleme serioase la nivelul Ligii a 3-a. Desi planuise ca sezonul 2013-2014 sa fie organizat sub forma a patru serii de cate 18 echipe, Federatia Romana de Fotbal nu isi poate pune planul in aplicare. Aruncand o privire peste lista echipelor care au retrogradat din Liga a 2-a, uitandu-ne cu atentie la echipele care au supravietuit in Liga a 3-a si doar enumerand formatiile care au trecut de barajul desfasurat miercuri intre campioanele judetene, observam ca in cel de-al treilea esalon al fotbalului romanesc sunt acum doar 70 de cluburi, in loc de 72.

Posibilitatea ca pana la inceperea noului campionat sa asitam la o serie lunga de abandonuri este foarte mare. De asemenea, pozitionarea geografica a echipelor le da mari batai de cap celor de la „Competitii”. In Moldova sunt doar 12 echipe in acest moment, motiv pentru care am putea vedea acolo o serie din care sa faca parte si echipe din Muntenia, precum Conpet Ciresu, Conpet Ploiesti, Unirea Campina, Fortuna Brazi sau CSM Campina.
Dunarea Calarasi va evolua, mai mult ca sigur, in compania formatiilor din Ilfov si din Bucuresti, carora li se mai pot adauga adversari precum Chindia Targoviste sau Unirea Slobozia, in functie de cine retrogradeaza, Urban Titu, FCM Targoviste, Gloria Cornesti, Viitorul Axintele si Callatis Mangalia. Speriate de costurile unor deplasari foarte lungi, mai multe formatii au transmis semnale, pe linie politica, spre FRF si solicita ca Liga a 3-a sa fie organizata sub forma a sase serii a cate 11 sau 12 echipe, cu sistem de play-off si play-out, astfel incat dupa terminarea sezonului regulat jumatate dintre echipe sa lupte pentru promovare, iar cealalta jumatate pentru evitarea retrogradarii.
Propunerea a fost respinsa din start de catre Comitetul Executiv. Ba mai mult, potrivit lui Octavian Goga, vicepresedinte al FRF, s-a luat decizia ca la finalul sezonului 2013-2014, doar 14 campioane judetene vor face pasul spre Liga a 3-a. Astfel, vor avea loc turnee de baraj la care vor participa cate 3 echipe, doar echipa de pe primul loc urmand sa promoveze. Vestea nu este deloc buna pentru fotbalul calarasean, din moment ce Bratu Cataros, in loc sa reduca numarul de echipe, „lungeste” Liga Tractoristilor la 18 echipe.
Initiativa celor de la Unirea Manastirea, aceea de a cere AJF Calarasi, organizarea Ligii a 4-a sub forma unei serii cu numai 12 echipe, este cat se poate de buna. Venus Independenta, Dunarea Ciocanesti, dar si Fortuna Tamadau sustin un asemenea proiect. In schimb, echipe precum Steaua Radovanu si Victoria Dragos Voda s-au declarat impotriva. Daca Liga Tractoristilor ar avea numai 12 echipe, meciurile s-ar desfasura pe stadioane, nu pe maidane, valoarea jucatorilor ar fi mult mai ridicata, iar partidele incheiate cu scoruri astronomice s-ar reduce considerabil.
 

Comments are closed.