SPORT — 29 aprilie 2013 at 08:06

O aventura in spiritul lui T.E. Lawrence

by

Democratia este la ea acasa pe www.sportcalarasean.ro. Oricine are ceva de spus si dovedeste ca este decent si responsabil, este binevenit aici. Usor dar sigur ne transformam in site-ul poporului. Noi nu mintim poporul cu calculatorul. Liviu Pantazi a fost „special guest” la meciul dintre Victoria Chirnogi si Metaloglobus Bucuresti, scor 2-2. O prezenta activa pe Facebook, Pantazi crede ca echipa gazda ar fi meritat sa castige. Facem aceasta precizare pentru ca Sorin Anghel este de parere ca rezultatul consemnat la finalul jocului pe tabela de marcaj este perfect echitabil. Va invitam sa cititi in cele ce urmeaza un text atat de frumos incat nu mare o sa ne fie mirarea cand vom afla ca Liviu Pantazi a primit propunerea de a fi purtator de cuvant al Victoriei Chinogi..

Weekend-ul trecut am avut ocazia unei excursii neobisnuite alaturi de un foarte bun prieten. Ceea ce urmeaza sa scriu ma face un epigon al descrierilor lui T.E. Lawrence (imbunatatite de GB Shaw) in „7 Piloni ai Intelepciunii” sau mai pamantean – al lui Geo Bogza.
 
In preajma sarbatorilor pascale a avut loc in comuna Chirnogi, judetul Calarasi, o interesanta confruntare fotbalistica intre echipa din localitate Victoria si Metaloglobus Bucuresti. Aventura noastra a inceput cu mult inaintea partidei si anume drumul pana la Chirnogi. Am trecut cu automobilul prin Campia Romana. Am vazut pamanturi cultivate, sate si mici orasele. Am vazut si interlopi. Am vazut si zone aproape desertificate, devenite ostile nu numai prezentei vietii, dar chiar si la trecerea meteorica a vietii prin acele zone. Inca de la inceput, comuna Chirnogi impresioneaza prin organizare, curatenie si spiritul intreprinzator al oamenilor. Renovarea la standarde UE al sediului Politiei de Frontiera este doar un exemplu.
Meciul a fost gazduit in Complexul Sportiv Victoria, pe terenul auxiliar. Asta deoarece terenul principal este in renovare. Vizitatorul este placut surprins de renovarea completa a cladirii, micile dar elegante tribune, precum si tabela electronica. Da, totul a fost facut prin fonduri europene. Oamenii din Chirnogi au accesat fonduri europene, au folosit banii corect si onest, dand un exemplu pentru restul eventualilor beneficiari ai fondurilor UE. Organizarea meciului a fost la cele mai inalte standarde: copii de mingi,  prezenta ambulantei, a dubei Jandarmeriei, brancardieri si asistente medicale tinere. La intrarea in arena, stewarzii nu au permis accesul cu bauturi alcoolice decat in cazul in care acestea se aflau in buzunar. Pasionatii de sportul cu balonul rotund s-au dovedit a fi cunoscatori ai fotbalului, in cele doua randuri de tribune neavand loc nici o altercatie verbala sau fizica. Toata lumea a fost concentrata la meci, ocazional facandu-se referiri licentioase. Timpul este irelevant si de aceea nu voi face referiri ca in transmisiile radiofonice: minutul si scorul. Chirnogiul este un axis-mundi aflat in atemporalitate, unde timpul nu trece inexorabil. Dovada sta si faptul ca partida a inceput cu 8 minute intarziere.
 
Echipa din Chirnogi nu are sponsori in afara de Primarie (numele inscriptionat pe tricou) si Consiliul Local. Echipa gazda, imbracata in  echipament complet alb, cu o stea pe piept, a inceput meciul timid si a primit gol chiar in debutul partidei. Scapat liber pe banda stanga, mijlocasul Metaloglobusului, Stefan Stanga, patrunde in careu si suteaza in coltul lung, fara sperante pentru portarul din Chirnogi: 1 – 0. Daca ar fi sa-l parafrazez pe Dorin Dusa, acest gol le-a turnat jucatorilor din Chirnogi „plumb in ghete”. Pe toate durata primului mitan, jucatorii din Chirnogi nu s-au regasit, traseele de pase au fost ca si inexistente, jocul la mijlocul fiind rupt ,totul rezumandu-se la mingi aruncate „in fata”, pentru atacanti. Pana la pauz, nu ar fi de mentionat decat lovitura libera de la aprox 18 metri, lateral dreapta, dar mingea sutata perfect de mijlocasul Chirnogiului, Petre Ungureanu, a zguduit vinclul portii adverse. Pe un soare arzator, jucatorii ambelor echipe nu au putut face fata unui ritm alert corespunzator Diviziei C, asa ca pauza a fost o adevarata binecuvantare. Jucatorii din Chirnogi s-au retras inspre vestiare (baraca), dar au preferat sa primeasca pertinentele sfaturi tehnice la umbra unui pom. Jucatorii Metaloglobusului au preferat sa ramana pe teren. Repriza a doua incepe in forta pentru jucatorii din Chirnogi, care ataca in valuri poarta adversa. Golul pluteste in aer, iar inimosul public simte asta. Pe la jumatatea reprizei secunde,  atacantul Chirnogiului, Cristi Panait, scapa in adancime si il invinge pe portarul Metaloglobusului cu un lob perfect de la 30 de metri, profitand de iesirea total aiurea a portarului Maruntelu, care probabil a incercat sa il imite pe Arnold (Romania – Franta,  1998). 1-1. Chirnogenii ataca in valuri, motivati si de uralele publicului. Pe firul cursului jocului, prin minutul 75, Chirnogi centreaza, fundasul Metaloglobusului lufteaza in careul de 6 metri si, inspirat, Petre Ungureanu, de la Chirnogi, suteaza si inscrie: 2-1.  In continuare, Chirnogiul ataca, dar doua suturi trec milimetric pe langa poarta Metaloglobusului. Oricum, portarul ar fi fost batut la ambele faze. Cand nimeni nu se mai asteapta, contrar cursului jocului, Metaloglobus egaleaza printr-un sut norocos, la coltul lung, deviat de un smoc de iarba. 2-2. Meciul se incheie cu scorul de 2-2, inechitabil, si toata lumea pleaca acasa. Prestatia arbitrilor asistenti a fost buna, in timp ce „fluierasul” central a gafat la un moment dat, cand nu a sanctionat cu un cartonas rosu duritatea comisa de jucatorul Metaloglobusului, Paul Simion. Daca ar fi fost eliminat, poate altfel ar fi fost soarta meciului.
 
Catalog:  Victoria Chirnogi: 7
 
                Metaloglobus: 6
 
                Arbitri asistent: 7
 
                Arbitrul central: 5
 
La meci nu a fost prezent nici un arbitru de rezerva.
 
Desi rezultatul nu este exceptional, am devenit ferm convins ca echipa din Chirnogi merita sustinere si un viitor stralucit precum noua cladire anexata terenului principal si / sau sediul Politiei de Frontiera.
 
De la fata locului, a relatat Liviu Pantazi, nume de scena: Carlito.

Comments are closed.