Special — 28 decembrie 2012 at 12:47

Campioana promoveaza fara baraj!

by

Tara zace sub zapada, iar noua ne arde de fotbal. Cine iubeste fotbalul se gandeste la sportul rege si atunci cand are pe masa zeci de sarmale, cativa metri de carnati sau toba si lebar cat sa hranesti doua vestiare. In aceasta perioada se fac strategii, nu doar gratare si sprituri. Vestile sunt cat se poate de bune pentru fotbalul calarasean, unul care se afunda tot mai mult in saracie.

Victoria Chirnogi si Dunarea Calarasi se confrunta cu mari probleme financiare, iar ceea ce va urma din primavara se afla sub semnul intrebarii. Nu se pune problema retragerii din campionat, dar antrenorii celor doua formatii si-au pus in gand sa remanieze lotul de jucatori. Nitoi si Bogatu isi permit acest lux nu doar din ratiuni financiare, ci si pentru ca din Liga a 3-a nu va mai retrograda nici o echipa la finalul acestui sezon competitional. Cel putin acesta este planul FRF, care pierde cateva milioane de euro de cand numarul echipelor din primele trei esaloane a scazut simtitor.
Ca urmare, cei care conduc fotbalul romanesc planuiesc ca la prima sedinta a Adunarii Generale sa propuna un nou sistem competitional, unul cu mult mai multi participanti ca acum. Masura de reducere a numarului de echipe nu va fi pusa niciodata in aplicare din cauza faptului ca ar fi in contradictie cu masurile UEFA si FIFA, care sporesc numarul de participanti la turneele continentale si mondiale. In plus, un numar mai mic de echipe inseamna mai putini bani intrati in conturile FRF din partea cluburilor afiliate.
Astfel, daca propunerea va trece, sistemul competitional va fi schimbat inca din sezonul viitor. La Liga I vor fi tot 18 participante. Acest numar se pastreaza deoarece LPF are deja un contract semnat cu televiziunile pentru transmiterea meciurile, iar sumele care intra in contul cluburilor sunt uriase. Schimbarile mari se vor produce in esalonul secund, acolo unde vor fi doua serii a cate 18 echipe. In aceste conditii, din Liga a 3-a vor promova la finalul acestui campionat ocupantele primelor doua locuri din fiecare serie. Din vara, meciurile din Liga a 2-a se vor juca sambata dupa-amiaza, astfel incat echipele sa poata face o parte din deplasari chiar in ziua jocului. Salariul maxim va fi de 1.000 de euro brut, in vreme ce baremurile arbitrilor vor fi scazute simtitor, astfel incat ele vor ajunge la nivelul celor existente pana acum in Liga a 3-a.
Pe noi ne intereseaza foarte mult ceea ce se petrece in Liga a 3-a, motiv pentru care ciuliti urechile si luati amintele. La finalul acestui campionat, ocupantele primelor doua locuri vor promova direct in esalonul al doilea. Nu mai retrogradeaza nici o echipa dintre cele aflate acum in competitie. In plus, vor promova toate cele 42 de campioane judetene, astfel ca la startul viitorului campionat se vor alinia aproximativ 120 de echipe. Felul in care vor fi organizate seriile depinde foarte mult de reorganizarea teritoriala ce va avea loc la nivel in administrativ in 2013. Guvernul va desfiinta cele 42 de judete, urmand sa se formeze 8 regiuni distincte. Fiecare regiune va avea un campionat propriu, care va insemna, in realitate, o serie de Liga a 3-a. Daca reforma administrativa nu va fi infaptuita pana la vara, cele 120 de echipe vor fi impartite in 6 serii a cate 20 de echipe, urmand sa promoveze ocupantele primelor doua locuri din fiecare serie. Vor retrograda ultimele cinci clasate, plus inca doua echipe de pe locurile 15. Salariul maxim va fi de 1.000 de lei brut, iar baremul celor trei arbitri si al observatorul va fi de 1.000 de lei, la care se va adauga transportul. Meciurile se vor disputa duminica, cu incepere de la ora 11:00, iar organizatorii meciurilor vor avea obligatia de a le cere spectatorilor sa plateasca cate cinci lei la intrarea pe stadion.
Planul FRF-ului este si pe placul lui Nicu Banicioiu, ministrul Sportului fiind un infocat suporter al echipei Steaua, dar se pliaza perfect si pe dorinta autoritatilor locale de a avea echipe de fotbal cu cheltuieli decente. Se discuta chiar si despre posibilitatea ca in Liga a 3-a sa nu poata evolua jucatori cu varsta mai mare de 28 de ani, insa deocamdata Ministerul Muncii nu si-a dat avizul in acest sens.O cheltuiala suplimentara ar putea aparea in momentul in care toate cluburile vor fi obligate sa participe in campionatul de juniori republicani.
Efectele reformei fotbalistice vor ajunge si in Liga Tractoristilor. La finalul acestui campionat, echipa ce se va clasa pe primul loc va promova direct in Liga a 3-a. FRF va cere insa garantii din partea AJF Calarasi ca Ciocanesti si Independenta, echipele ce se lupta acum pentru suprematie, vor avea puterea sa activeze in esalonul al treilea. In cazul in care o campioana judeteana se retrage din competitie inainte de finalul campionatului, nici o echipa din acel judet nu va putea promova direct la finalul sezonului urmator. Sa exemplificam. Daca Independenta castiga campionatul, participa in Liga a 3-a din toamna, dar se retrage inainte de finalul sezonului, echipa care va castiga Liga Tractoristilor in sezonul 2013-2014 nu va avea drept de promovare. Embargoul va fi impus si la nivelul arbitrilor. Pentru ca de la „judet” sa urce numai formatii competitive, din sezonul viitor campioana va fi stabilita adunand punctele de la juniori cu cele de la seniori.
 
 

No Comments

  1. Greu de crezut ca se poate ajunge la sanctiuni asa drastice precum cele enumerate. Problemele financiare sunt din ce in ce mai mari si la cluburile din ligile superioare. Nu de putine ori regulamentul a fost „ocolit”. Oricum probabil ca in acest moment nici Venus si cu siguranta nici Ciocanesti nu au forta financiara pentru a putea ramane in liga a III-a. In conditiile spuse in articol (promovare directa) cred ca „batalia” urmeaza sa se dea de fapt pentru locul 2…:)))